Wykonanie

Korzenny przekładaniec - ciasto, które nie jest ani miodownikiem, ani piernikiem. Mało w nim
miodu, pachnie najbardziej
cynamonem, nie wymaga leżakowania, a po wykonaniu można go po 2-3 godzinach kroić i podawać. Upiekłam go dla kogoś, kto własnie daleko wyjeżdża i nie będzie celebrował po polsku Świąt Bożego Narodzenia. To miała być taka namiastka świątecznych smaków i zapachów. Udana namiastka. W domu pachniało piernikiem i trochę było z nim zamieszania, takiego świątecznego. Najlepiej smakował po 24 godzinach. Dobre, korzenne ciasto przekładane smakowitym kremem kajmakowym. Niezbyt słodkie, bo kajmak jest tylko dodatkiem do
bitej śmietany.

3
jajka½ szklanki
cukru3 łyżki
miodu100 g
masła1,5 łyżeczki
sody2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soliłyżeczka
przyprawy piernikowejpół łyżeczki
cynamonu3 szklanki
mąki (dałam 2 szklanki
mąki tortowej i jedna szklankę
mąki pełnoziarnistej z płaskurki)
Masło ubić z
cukrem,
miodem i szczyptą
soli na gładka masę. Dodać po jednym
jajka.
Sodę rozmieszać w
śmietanie, dodać wraz z
maka do masy i wyrobić ciasto. Wyrabianie zakończyć na blacie kuchennym. Gładkie ciasto podzielić na 5-6 równych wagowo części. Rozwałkować placki w wybranym kształcie. Piec około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie dopuścić do zbrązowienia, bo placki będą twarde. Powinny tylko lekko zmienić kolor.

Krem kajmakowy2 szklanki
śmietany 36% do ubijaniapuszka słodzonego
mleka skondensowanego (wcześniej gotowana 2 godziny)opakowanie śmietanfiksu, jeżeli ciasto ma być przechowywane kilka dnisiekane lub mielone
orzechy laskowe w ilości do smakuKrem do przełożenia1 szklankę
śmietany ubić, gdy zacznie sztywnieć dodać porcjami 3/4 puszki gęstego kajmaku i pod koniec partię zmielonych
orzechów. Takim kremem przełożyć placki. Obciążyć lekko i zostawić na minimum 2-3 godziny.Krem do wykończenia1 szklankę
śmietany ubić ze śmietanfixem i resztą kajmaku . Dodać
orzechy. Posmarować brzegi i wierzch ciasta, maskując nierówności.