Wykonanie
110% of bread in bread. Wheat-and-rye sourdough bread on breadcrumbs

Czasa mi zostają w kuchni pięty
chlebowych bochenków, które nie zostały zjedzone, bo upiekł się właśnie nowy, chrupiący
chleb. Nie wyrzucam
pieczywa. Na szczęście zostaje go bardzo niewiele.
Bułki przerabiam na
bułkę tartą, a
chleb na "
bułkę tartą" raczej się nie nadaje. U Susan znalazłam przepisy, w których takie
pieczywo można wykorzystać. Kiedyś
pisałam o Bread Crumb Carrot
Cake czyli cieście
marchewkowym na okruchach
chleba. Bardzo polecam tan wypiek. To najlepsze ciasto
marchewkowe, które
jadłam!Drugim wspaniałym wypiekiem, któremu wysuszony i pokruszony
chleb nadaje specjalnego charakteru jest Bread Crumb Sourdough .Sometimes there are leftover bread bottoms because there is a new just-baked, crispy loaf. I don’t throw any bread out. Thankfully the leftovers are sparse. I process breadrolls into crumble, but it’s not a way to go with the bread. However, I found some recipes utilizing such bread at Susan’s . I’ve once posted about Bread Crumb Carrot
Cake . I can certainly recommend this bakery. It is the best carrot
cake I have ever eaten!Another wonderful bakery particularly enriched by dried, crumbled bread is Bread Crumb Sourdough .
Chleb pszenno-żytni z...okruchami
chlebazaczyn50 g zakwasu żytniego150 g
mąki żytniej razowej150 g
wodySkładniki zaczynu wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.ciasto
chlebowe120 g suchego
chleba pszenno-żytniego, pokruszonego lub zmielonego950 g
mąki chlebowej600 g
wody2 łyżeczki
solicały zaczynWszystkie składniki oprócz
soli wymieszać i pozostawić do autolizy na 20 minut. Po tym czasie dodać
sól i wyrabiać przez 5 minut ciasto. Zostawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 3 godziny. Co godzinę odgazować.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwa lub trzy bochenki. Uformować i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piec na kamieniu, z parą w temperaturze 250 stopni przez 10 minut i następnie bez pary jeszcze około 20 minut w temperaturze 220 stopni.Wheat-rye bread on… breadcrumbsleaven50 g rye starter150 g wholegrain rye
flour150 g waterMix the leaven ingredients and leave in room tempereture for 8-12 hours.bread dough120 g dry, wheat-rye, crumbled or minced bread950 g bread
flour600 g water2 tsp saltleavenMix all the ingredients except salt and leave to autolyse for 20 minutes. Then add salt and knead the dough for 5 minutes. Let it rise for 3 hours in an oil-layered bowl. Degas every hour.When it has risen divide into 2 or 3 loaves. Shape and let rise for 2-3 hours
more. Steam-bake on stone in 250°C for 10 minutes and then without steam in 220°C for 20 minutes
more
Czerstwy
chleb pokroiłam w kawałki i wysuszyłam w piekarniku na blaszce, a następnie rozdrobniłam w malakserze na niezbyt drobne okruchy. Niektóre miały nawet około 1 cm średnicy. Takie grubsze okruchy chrupią
potem w miękiszu
chleba.I sliced the stale bread into pieces and dried on a
tray in the oven and then ground, not too finely, in food processor. Some of the crumbles
were even up to 1 cm. These larger crumbles are crunchy in the bread flesh.

To jest bardzo dobry
chleb. Bardzo ładnie i silnie pachnie...
chlebem. Być może to zasługa zawartej w nim dodatkowej porcji już upieczonego
chleba.
Chleb 110 procentowy!It is a
very good bread. It has a
very nice and strong smell of… bread. It may be due to additional pre-baked bread portion included. 110 percent bread.
Chlebi zgłaszam do czerwcowej kolekcji Panissimo prowadzonej przez Barbarę z Bread & Companatico i jej siostrę Sandrę z Indovina chi viene a cena?I submit the bread for the June edition of Panissimo collection hosted by Barbara from Bread & Companatico and her sister Sandra from Indovina chi viene a cena?(translated by Amazed)