ßßß
Chleb z brązowym ryżem i tang zhong480 g mąki chlebowej30 g mleka w proszku40 g cukru8 g soli7 g drożdży instant200 g mleka170 g tang zhong40 g masła180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego30g mąki chlebowej150 g mlekaMleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku.Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu.Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry' a całość zacznie gęstnieć.Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą,odstawić do wystudzenia.Ciasto chleboweW misce umieścić wszystkie składniki ciasta,oprócz ryżu i masła.Wyrabiać ok 5 minut.Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście.Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa, cztery lub sześć bochenków.Przykryć i zostawić na 15 minut.Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia tak, aby ciasto wypełniło foremki.Piekarnik nagrzać do 190 st.C.Piec chleby ok. 35 minut.Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na formach papier do pieczenia.Wyjąć z piekarnika.Studzić na kratce.
Ciasto na chleb wyrabia się bardzo przyjemnie, jest miękkie i plastyczne. Dopiero z ryżem trochę się lepi, ale przy pomocy masła opanowałam sytuację.Chlebek pięknie wyrósł. Ponieważ dałam mniej cukru niż w przepisie, nie rumienił się szybko i mógł się swobodnie dopiec.W smaku jest bardzo dobrym, przyjaznym, białym pieczywem. Dla mojej mamy, miłośniczki bułek, wymarzony. Można go spożywać i na słono i na słodko. Myślę, że jeszcze go upiekę, głównie dla mamy, aby urozmaicić jej dietę.Dziękuję Amber za wyszukanie ciekawego przepisu i zorganizowanie zabawy.We wspólnym pieczeniu udział brałyAmber - Kuchennymi DrzwiamiAnna - Życie od kuchniAnna -Maria - KucharniaAga - W sezonieMargot - Kuchnia AlicjiAtina - Tak sobie pichcę...Bożena - Smakowe kubkiEwelina - Around the kitchen tableEwelina - Przy kubku kawyGosia - Kocham garyJoanna Ziętarska ?Jola - Smak mojego domuKamila - Ogrody BabilonuKaprysia - KapryśnikKasia - Rozważania o kuchni i nie tylkoKatarzyna - Kuchnia PrezydentowejLidii - Kucharzenie i pieczenieMagda - Konwalie w kuchniMagda - Magda testujeMarta - Co dziś zjem na śniadanieMarzena - Zacisze kuchenneMonika - Moni w kuchniMysia - Pieczarka mySiaOlimpia - Pomysłowe pieczeniePaulina - W kuchni na StalowejWiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry w isla - Zapach chleba