ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe z kremem chałwowym / Chocolate cupcakes with cream of halva

Babeczki czekoladowe z kremem chałwowym / Chocolate cupcakes with cream of halva

nazwa

Wykonanie

Chałwowe tiramisu, chałwowe babeczki, to zawsze dobre połączenie z filiżanką gorzkiego espresso. Najlepsze rozwiązanie, to podanie na stół babeczek bez żadnej ozdoby, osobno warto położyć różne dodatki, aby każdy miał szansę wybrać swoje ulubione smaki i zjeść wyjątkową niepowtarzalną babeczkę własnego autorstwa :)
Składniki:
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej czarnej - ważne, aby to była czekolada dobrej jakości
chałwa waniliowa - 1 baton ( ja daję połowę opakowania chałwy greckiej kupionej w Lidlu)
2 łyżki czubate serka mascarpone
200 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru ( zależy od tego, jak bardzo chcemy mieć słodki deser)
Przepis:
Czekoladę rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu. Po przyschnięciu ponownie nakładamy drugą warstwę czekolady
Po zastygnięciu (ja zostawiłam na 1 godzinę) delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć struktury babeczki.
Przyrządzamy krem: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, po ubiciu śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy,
Przyrządzamy krem cd: chałwę rozdrabniamy mikserem na miazgę, dodajemy ubitą masę śmietanową i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Nadziewamy babeczki masą chałwową, można dodać do środka babeczki żurawinę lub wiśnie nasączonę alkoholem. Ozdabiamy wg własnego uznania owocami, posypkami lub musem malinowym...
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/12/babeczki-czekoladowe-z-kremem-chawowym.html