Wykonanie
Marynowane grillowane
bakłażany, to świetny dodatek do różnych potraw.Uwielbiam
bakłażany w tej postaci jedzone na grzankach chwilę wcześniej wyjętych z piekarnika, dodałam je również do
kaszy gryczanej - bardzo ciekawie zmieniły jej smak. Jest wiele możliwości ich zastosowania.Stanowiły też doskonałe dopełnienie smaku pizzy - marynowane grillowane
bakłażany w towarzystwie
serów pleśniowych,
czerwonej cebuli i
kaparów podkreśliły jeszcze bardziej wyrazisty charakter pizzy.Sposób przygotowania:2-3
bakłażanyoliwa z oliwek -100 ml lub więcej
czosnek - 2 ząbki
papryczka chilli - 1/2
rozmaryn lub inne świeże
ziołasól,
pieprzocet winny jabłkowy - 3 łyżkiSposób przygotowania:Kroimy w poprzek
bakłażany najcieniej, jak potrafimy.Grillujemy je prawie beztłuszczowo ( 1 łyżeczka
oliwy rozprowadzona pędzelkiem po całej patelni grillowej, przy każdej nowej porcji
bakłażanów na patelni). Grillujemy wszystkie
bakłażany z obu stron. Studzimy.Do słoika wkładamy warstwami stopniowo wszystkie zgrillowane plastry
bakłażanów.100 ml
oliwy,
ocet winny,
sól,
pieprz miksujemy, wlewamy do słoika z
bakłażanamiWrzucamy do słoika pokrojoną drobno papryczkę,
czosnek i
rozmarynZamykamy słoik, potrząsamy zawartość słoika, dodajemy
oliwę tak, aby prawie wszystkie
bakłażany były przykryte.Codziennie "rano i wieczorem" potrząsamy zawartość słoika, aby wszystkie
bakłażany miały szansę być po zalewą, a nie nad nią.Po dwóch dobach są idealne do jedzenia, miałam je przez tydzień w słoiku i wykorzystywałam je gotując różne potrawy.Smacznego)