ßßß Cookit - przepis na Marynowane grillowane bakłażany / Marinated grilled aubergine

Marynowane grillowane bakłażany / Marinated grilled aubergine

nazwa

Wykonanie

Marynowane grillowane bakłażany, to świetny dodatek do różnych potraw.
Uwielbiam bakłażany w tej postaci jedzone na grzankach chwilę wcześniej wyjętych z piekarnika, dodałam je również do kaszy gryczanej - bardzo ciekawie zmieniły jej smak. Jest wiele możliwości ich zastosowania.
Stanowiły też doskonałe dopełnienie smaku pizzy - marynowane grillowane bakłażany w towarzystwie serów pleśniowych, czerwonej cebuli i kaparów podkreśliły jeszcze bardziej wyrazisty charakter pizzy.
Sposób przygotowania:
2-3 bakłażany
oliwa z oliwek -100 ml lub więcej
czosnek - 2 ząbki
papryczka chilli - 1/2
rozmaryn lub inne świeże zioła
sól, pieprz
ocet winny jabłkowy - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Kroimy w poprzek bakłażany najcieniej, jak potrafimy.
Grillujemy je prawie beztłuszczowo ( 1 łyżeczka oliwy rozprowadzona pędzelkiem po całej patelni grillowej, przy każdej nowej porcji bakłażanów na patelni). Grillujemy wszystkie bakłażany z obu stron. Studzimy.
Do słoika wkładamy warstwami stopniowo wszystkie zgrillowane plastry bakłażanów.
100 ml oliwy, ocet winny, sól, pieprz miksujemy, wlewamy do słoika z bakłażanami
Wrzucamy do słoika pokrojoną drobno papryczkę, czosnek i rozmaryn
Zamykamy słoik, potrząsamy zawartość słoika, dodajemy oliwę tak, aby prawie wszystkie bakłażany były przykryte.
Codziennie "rano i wieczorem" potrząsamy zawartość słoika, aby wszystkie bakłażany miały szansę być po zalewą, a nie nad nią.
Po dwóch dobach są idealne do jedzenia, miałam je przez tydzień w słoiku i wykorzystywałam je gotując różne potrawy.
Smacznego)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/marynowane-grillowane-bakazany.html