ßßß
SKŁADNIKI1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego3 jajka1 szklanka maślanki0,5 szklanki oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny2,5 łyżeczki proszku do pieczenia2,5 szklanki mąki pszennejśliwki węgierki - ilość wg uznania
JAK TO ZROBIĆCukier i jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut. Maślankę i olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.Ze śliwek wyciągamy pestki, kroimy na pół lub w ćwiartki.Węgierki układamy na cieście, lekko wduszamy. Możemy posypać kruszonką lub grubym cukrem. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor. Podajemy posypane z cukrem pudrem.Smacznego!

