Wykonanie
Śliwka węgierka to jeden z moich ulubionych
owoców. Mogłabym ją jeść kilogramami, niestety
potem to się źle kończy :( Jest to
owoc, który lubię tylko na surowo i w cieście. Zatem zapraszam do zrobienia ciasta
maślankowego ze
śliwkami. Szybkie i łatwe w wykonaniu, trzeba
mieć jedynie
maślankę i kilka standardowych produktów, które zwykle mamy w lodówce i na półce w kuchni.
Powiem tak: u nas ciasto nie zdążyło wystygnąć, a zostało prawie całe zjedzone. Smacznego!

SKŁADNIKI1 szklanka
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego3
jajka1 szklanka
maślanki0,5 szklanki
oleju lub 0,5 kostki rozpuszczonej
margaryny2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 szklanki
mąki pszennejśliwki węgierki - ilość wg uznania

JAK TO ZROBIĆ
Cukier i
jajka ubijamy na puch, ok. 10 minut.
Maślankę i
olej mieszamy w oddzielnym pojemniku i dodajemy do ubitych
jajek z
cukrem. Miksujemy.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też natłuścić) wyrównujemy.Ze
śliwek wyciągamy pestki, kroimy na pół lub w ćwiartki.Węgierki układamy na cieście, lekko wduszamy. Możemy posypać kruszonką lub grubym
cukrem. Pieczemy przez 35-45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, na złoty kolor. Podajemy posypane z
cukrem pudrem.Smacznego!


