Wykonanie
Piwo o aromacie świeżo pieczonego
chleba… hm… czy to się w ogóle da zrobić? Okazuje się, że tak i to z powodzeniem.A czy w drugą stronę też mogłoby się udać? Hm… zobaczymy :)Lubię piec
chleb, szczególnie ten na zakwasie, lubię również eksperymentować… dlatego zastanawiając się nad pod potrawą, której smak dobrze komponowałby się z aromatem
piwa Książęce
Chlebowo Miodowe moja pierwsza myśl powędrowała do…? oczywiście
CHLEBA!
Chleb piwny, czyli jaki? Odpowiedź jest bardzo prosta -
piwny, czyli taki w którym zamiast niezbędnej do wypieku
wody, używam wyłącznie
piwa. Być może brzmi to nietypowo, ale efekt tego kulinarnego eksperymentu okazuje się w 100% udany: bogatszy aromat, delikatny, lekko słodki smak… Co więcej wypiek jest całkowicie bezalkoholowy (w gorącej atmosferze piekarnika ulatują wszelkie %ty), więc może się nim raczyć cała rodzinka. Eksperyment z pewnością wart powtórzenia. Zresztą, wypróbujcie sami mój przepis i podzielcie się wrażeniami:Składniki:400g aktywnego zakwasu żytniego250g
mąki żytniej razowej (typ 2000)250g
mąki orkiszowej jasnej (typ 720)10g
soliłyżka
miodu300g
piwa Książęce
Chlebowo Miodowepestki słonecznika (opcjonalnie)rozmącone
jajko (opcjonalnie)Do zakwasu dodać
mąkę żytnią, orkiszową,
sól,
miód, wlać
piwo i całość wymieszać do połączenia składników. Można dodać garść pestek
słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny (po godzinie całość jeszcze raz krótko wymieszać). Ciasto
chlebowe przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Bochenek przed pieczeniem można posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać pestkami. Piec przez około 50 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.Podawać z ulubionymi dodatkami np. domowym
smalcem z
cebulką oraz
kiszonym ogórkiem.

aktywny zakwas żytni

potrzebne składniki

ciasto przygotowujemy dodając
piwo Książęce
Chlebowo Miodowe

chleb stygnący na kratce


chleb z ulubionymi dodatkamiRecepturę
chleba przygotowałam specjalnie do
piwa Książęce
Chlebowo Miodowe.