Próbowałam wielu opcji bez jajek - robiłam majonez z tofu, z fasoli i z ...ziemniaka:) Niestety każdemu czegoś brakowało... Wreszcie przyszedł czas na majonez z ... kaszy jaglanej. Zdecydowanie najlepszy! Pasuje do pity, wszelkich sałatek, placków... Po prostu GENIALNY:)Składniki:1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej2 łyżki pestek słonecznika1/2 szklanki wodyłyżka ksylitolu lub syropu z agawy4 łyżki soku z cytrynyłyżeczka gorczycysól3/4 szklanki dobrego oleju o delikatnym smaku (zwykle używam rzepakowego tłoczonego na zimno)Słonecznik i gorczycę dobrze rozdrobnić (mielę w młynku do kawy) i zmiksować na gładko z kaszą, wodą, solą i słodem. Miksując stopniowo dolewać olej. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.Skorzystałam z przepisu Iw .