Wykonanie

Z
jarmużem zapoznałam się stosunkowo niedawno i dopiero szukam pomysłów na jego wykorzystanie. Wiedząc, że jest skarbnicą witamin, wapnia i żelaza próbuję go "przemycać" w diecie córki, która od pewnego czasu podchodzi do nowych smaków z ... dystansem...zwłaszcza, gdy widzi coś podobnego do
szpinaku:) Kotleciki okazały się świetnym sposobem zamaskowania zdrowych zielonych listków:) By smakowały jeszcze lepiej do smażenia użyłam Smakowitej Pajdy z
ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem "babcinego"
smalcu jaki
jadłam przed laty...Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość (u mnie ok. 1,5 kg)kilka gałązek
jarmużu2-3 ząbki
czosnkuskrobia ziemniaczana (1/4
skrobi zastąpiłam
płatkami nieaktywnych
drożdży)
sólpieprzopcjonalnie: świeży
szczypiorek,
natka,
tymianekopcjonalnie: mielone
pestki dynismalczyk roślinny Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymiZ obranych i ugotowanych
ziemniaków przygotować puree, ostudzić.
Jarmuż opłukać, pokroić. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki smalczyku, dodać pokrojony drobno
czosnek, a po chwili
jarmuż. Poddusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dodać
sól,
pieprz. Połączyć z ziemniaczanym puree i zmiksować. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać niewielkie kawałki
jarmużu. Można wmieszać świeże
zioła. Masę podzielić na 4 równe części, jedną odłożyć a w to miejsce dodać
skrobię. Całość (czyli wszystkie części "ciasta" i
skrobię) dobrze wymieszać. Formować kotleciki (można obtoczyć w dyniowej "panierce" ze zmielonych pestek) i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalczyku.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.