Wykonanie

Aromatyczne i wilgotne...Pachnące jesienią...Składniki:350g surowej
kaszy jaglanej900 surowej soczystej dyni np. prowansalskiej muszkatołowej300g soczystych
jabłekłyżka ekstraktu
waniliowegodwie łyżeczki
cynamonudwie łyżeczki
przyprawy do piernikówszczypta mielonych
goździków2 łyżki
oliwypo garści
suszonych moreli,
śliwek i fig1/4-1/2 szklanki
syropu z agawy lub innego płynnego słodu1/2 szklanki
soku jabłkowego lub
pomarańczowegoDynię i
jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć.
Kasza musi być dokładnie zmoczona.Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąć z formy.Kroić po całkowitym wystudzeniu, inaczej może się kruszyć.Inspiracją był przepis z Trochę innej
cukierni .