Wykonanie

Niedawno weszły na stałe do mojego obiadowego repertuaru. Co tu dużo mówić - są genialne!:) Zainspirował mnie przepis Iw . Robię w dwóch wersjach - pierwsza jak poniżej, w drugiej do farszu dodaję jeszcze
kaszę gryczaną.Składniki:
ziemniaki (robię z ok. 1,5 - 2kg)
skrobia ziemniaczana1,5 szklanki ugotowanej
soczewicy (czerwonej lub żółtej)dwie garście
suszonych pomidorówulubione
zioła i
przyprawy ( u mnie np.
oregano,
majeranek,
słodka papryka,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi)2
cebuleczosnek przeciśnięty przez praskę (u mnie 3-4 ząbki)
sólopcjonalnie ugotowana
kasza gryczana (wówczas zmniejszamy ilość
soczewicy)sklarowane
masło do smażenia
Ziemniaki ugotować, zrobić puree i lekko ostudzić. Podzielić krzyżykiem na cztery części, wyjąć jedną ćwiartkę i wsypać w to miejsce
skrobię ziemniaczaną. Dodać wyjętą część puree i całość dokładnie wymieszać. Odstawić.
Pomidory opłukać, zalać niewielką ilością gorącej
wody, odstawić.
Soczewicę (i ew.
kaszę) ugotować.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Ugotowaną
soczewicę zmiksować z odcedzonymi
pomidorami (używam blendera-żyrafy) i wymieszać z
cebulą i
przyprawami (oraz
kaszą, jeśli ją dodajemy). Masa powinna być dość sucha, odparowana z
wody. Z masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać farsz i formować - najpierw kulkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Smażyć na złoto z obu stron na sklarowanym
maśle. Podawać z surówką.