Wykonanie
ALEŻ DUMNA JESTEM Z SIEBIE :)OD tej
pory w domu u nas będą gościć różnego rodzaju lizaki
lodowe i nie będziemy
mieli wyrzutów sumienia, że się nimi opychamy :P
potrzebujecie:
ryż mielony filiżanka( ale
mogę się założyć że do risotto też się nada, tylko trzeba go będzie zmielić po ugotowaniu pewnie ręcznym blenderem i już :)
mleko roślinne 1,5szkl
olej kokosowy 1 łyżka ( możecie użyć innego) plus troszkę do wysmarowania foremek
wiórki kokosowe 3 łyżkikilka
malinłyżka
syropu z agawy lub innego słodkiego a'la
miodkuryż gotujecie na
mleku z
syropem, a
ryż będzie mega miękki- ciągle mieszajcie i na koniec potraktujcie blenderem. Dodajcie
olej i
wiórki kokosowe,
miód lub
syrop z agawy i znów potraktujcie blenderem ( w przypadku
lodów blendowania nigdy za wiele :) Jak trochę przestygnie wstawcie do zamrażalnika i wyjmijcie za jakieś 20-30min by znów zblendować. Wstawcie na kolejne 10min i jak zaczną lekko "tężeć, znaczy marznąć" nasmarujcie foremki do
lodów leciutko
olejem kokosowym i powkładajcie do foremek "ciasto na
lody" , przekładając kawałeczkami malinek- dosłownie kilka. Wstawiacie do zamrażalnika i po jakiejś godzinie śmiało możecie wyjmować- wiecie jak ja zrobiłam? wstawiłam foremki na kilka sekund do gorącej
wody i lekko pokręciłam patyczkami- elegancko wyszły!Można jeść same, polać
syropem, albo co tam wymyślicieUWAGA kaloryczność tak naprawdę zależy tu od ilości substancji słodzącej przez Was użytej, bo reszta to dobre kalorie ( przede wszystkim z
oleju kokosowego i wiórków)SMACZNEGO
Okulary na nos i na spacer!!! Można takiego NISKOKALORYCZNEGO
LODA z dumą zabrać na spaceri dać dziecku zamiast algidy :p