ßßß
Potrzebujecie na dwie porcje:szklanka tapiokiszklanka wody1,5szkl mleka sojowegorodzynki garsc albo dwiepomarancze czerwone ile Wam sie podobamiod/syrop z agawy do smaku
Tapioke moczymy w wodzie ok godzinki przed gotowaniem, kuleczki stana sie lekko wieksze niz wczesniej- zaczna peczniec. Wrzucamy kuleczi do garnka, zalewamy mlekiem sojowym i zagotowujemy CIAGLE MIESZAJAC ( tapioka w 3minuty umie sie przypalic) wrzucamy garsc rodzynek i kroimy czerwona pomarancze ( u mnie weszly 3 :) i dajemy do wspolnego gara :) gotujemy az tapioka zmieknie i studzimy. na zimno smakuje rewelacyjnie! mozna doslodzic miodem ub syropem z agawy- smacznego!!Rozni ludzie roznie preferuja- moj Mr B wolal zjesc na cieplo, a ja oszalalam za ostudzona wersja- odstawilam na pare godzin i zjadlam z lodowki, gesta i polana sokiem w pomaranczy- pysznejestem zachwycona i bede robic taki budyn tak czesto jak sie da :)A co to Tapioka? Jakie ma wlasciwosci? A TAKIE:Tapioka to kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Dostępna w postaci drobnych, białych kuleczek. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. Polecana jest osobom mającym problemy z nadwrażliwością przewodu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Poza tym nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą ją spożywać chorzy na celiakię. Jezeli chodzi o matki karmiace i kobiety w ciazy- uwazam ja za super fajna alternatywe do budyniu na przyklad. Latwo sie ja przygotowuje, a i dzieciom na pewno sie spodoba ze wzgledu na "trzaskajace" w zabkach specyficzne kuleczki :)