Wykonanie
Na dzisiejszą kolację wybrałam moją ulubioną
białą kiełbasę z
cebulką , sosem i
białym chlebem. Wiem, że to banalnie proste ale może komuś się przyda w sytuacji gdy akurat brak pomysłu na szybką i sycącą kolację.Przepis mojego
mężaSkładniki:3
białe kiełbasy2 duże
cebulepieprz czarnymaggimasłoSposób przygotowania:
kiełbasę wstawiamy do garnka z zimną
wodą i ją parzymy na małym ogniu (czyli doprowadzamy do wrzenia) w
między czasie kroimy
cebule w cienkie paski i wkładamy najlepiej do 0,5l garnka, zalewając ją
wodą, całość stawiamy na mały ogień dodając
pieprzu i
maggi w dużej ilości, tak aby sos miał brązowawy kolor, gotujemy doprowadzając do wrzenia ciągle mieszającsparzoną
kiełbasę nacinamy z jednej strony i smażymy na palelni z odrobina
masłapodajemy na dwa sposoby: ja
cebulę z sosem podaje w osobnej miseczce a
kiełbasę na talerzy ale można również podać wszystko razem. W sosie maczamy sobie świeży
pszenny chleb.Spożywać z
ketchupem,
musztardą i
chrzanemKolację taką najczęściej przygotowuje mój mąż, więc na moje pytanie ..."kochanie możesz mi powiedzieć jak Ty przygotowujesz
białą kiełbasę" otrzymałam taką właśnie odpowiedź heheida do biedronki i kupuja czy wuszty biole potym je waza w wodzie na lekkim logniu a w miendzyczosie lobierom jedna wielko
cebula i jom kroja w plosterki cienkie - potym
daja to do
malego gorczka na maly logien dodaja
pieprzu i duzo
magi i zalywom to
wodom zimnom - a
magi daja tyle zeby
woda bola drech czorno i na malym logniu sie to pyrko. jak wuszt je fertich to na patelka
daja trocha
masla i je rozpuszczom
potem na to klada te wuszty czy na patelka i z jednym strony nacinom je trocha i na malym logniu je smaza az bydom tekko bronzowe i tyla. na talyz
daja keczup zymft i
chrzon a do tego suchy bioly chlymsmacznego