Wykonanie
Najwyższy czas pomyśleć zarówno o piernikach jak i o kalendarzu adwentowym dla najbliższych, bo kto powiedział, że to przyjemność tylko dla dzieci. Nie ma nic lepszego w grudniowe wieczory, niż odliczanie do świąt przy kubku
kawy bądź grzańca w chłodne dni.Dziś przedstawiam Wam swój kalendarz adwentowy z piernika, który wykonałam sugerując się przepisem wyszukanym na blogu addio
pomidory ... aczkolwiek odrobinkę zmodyfikowany.POLECAM zarówno kalendarz jak i powyższy blog.http://addiopomidory.blogspot.com
Składniki:3
jajka25 dag
cukru75 dag
mąki pszennej25 dag
miodu naturalnego25 dag
masłakopiasta łyżeczka
sodypół opakowania
proszku do pieczenia5 dkg
przyprawy do piernika3 dag
kakao3 dag
przyprawy do
ciasteczek korzennych3 dag
kawy mielonej
Sposób przygotowania:10 dag
cukru rozpuszczamy z
miodem i
masłem i pozostawiamy do ostygnięciapozostały
cukier ubijamy z
jajamido dużej miski wsypujemy pozostałe składniki tj.
mąkę,
sodę,
przyprawę do piernika,
kakao oraz
kawę i mieszamy do połączenia się składnikównastępnie składniki sypkie łączymy z masą
miodową i jajeczną i wyrabiamyteraz tylko foremki w ruch i wykrawamy pierniczki ozdabiając je według uznianiapieczemy 10 minut w 170 stopniach.SMACZNEGOW trakcie pieczenia polecam Wam posłuchania świątecznego
Roda Stewarta