Wykonanie
Za oknem szaro, buro i ponuro. Nosa nie chce się wychylać
spod kołdry, a wspomnienie lata wydaje się być tak obce i dalekie, jakby było jedynie wytworem spragnionej ciepła wyobraźni. Brrr!Na taki poranek najlepsze jest śniadanie "na ciepło", na słodko, z dodatkiem
truskawek, bo czyż to właśnie nie one kojarzą nam się z początkiem lata?Inspiracją była dla mnie Nigella Lawson i jej przepis na francuskie tosty. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy
truskawkami, to możemy użyć dowolnego
dżemu, a nawet
serka waniliowego - też będą pyszne!Składniki na tosty (na 2 osoby):2
jajka,kilka kropel
olejku waniliowego (lub
cukier waniliowy)1 łyżka
cukru pudru (jeśli dajemy
cukier waniliowy to nie dodajemy
cukru pudru),60 ml
mleka,4 kromki
chleba tostowego (
pszenne pieczywo najlepiej się sprawdza, może być czerstwe),łyżka
masła do smażenia.Składniki na polewę
truskawkową:150 g
truskawek (w moim przypadku mrożone),4 łyżki
cukru,łyżka
soku z cytryny.Sposób przyrządzenia:Najpierw musimy rozbełtać
jajka. Następnie dodajemy do nich
mleko, łyżkę
cukru pudru i
olejek waniliowy. Mieszamy około minutę, a
potem każdą z kromek maczamy w powstałej mieszance z obu stron po 2-3 minuty. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła i smażymy tosty z obu stron aż do zarumienienia.
Truskawki opłukujemy w letniej wodzie, tak aby pozbyć się drobinek
lodu, następnie wrzucamy do malaksera lub za pomocą blendera rozcieramy je na miazgę. Gdyby to były świeże
truskawki, to wystarczyłoby dodać
cukier i
sok z cytryny. Natomiast mrożone należy podgrzać w mikrofali lub w garnuszku na piecu i wymieszać z
cukrem i
sokiem z cytryny.Mmmm, smacznego!Biorę udział w akcji: