Wykonanie
Z amerykańskimi naleśnikami zaprzyjaźniłam się całkiem niedawno, mniej więcej w zeszłym roku, kiedy to siostrzenica wróciła od sąsiadów i powiedziała, że poczęstowano ją czymś, co przypominało naleśnik, ale taki ciut grubszy, posypany był tylko
cukrem pudrem, nie zawijany i nie składany, a racuchem też nie można go było nazwać. Czym prędzej poszperałam w Internecie i natknęłam się na przepis dotyczący pancakes'ów . Szybko spreparowałam ciasto, usmażyłam i spytałam siostrzenicy, czy o takie naleśniki chodziło. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę! I tak oto, pancakes'y goszczą na moim
stole co jakiś czas, raz na słodko z
cukrem pudrem,
syropem klonowym lub
miodem, a innym razem na słono-pikantnie z dodatkiem przypraw i zbytków z lodówki, czyli
wędlin,
parówek,
szpinaku itp.Dziś przygotowałam pancakes'y na słono z
parówkami. Plasterki
parówek ułożyłam w kształcie
serc - co by się cieplej na serduchu zrobiło w mroźny poranek. Poza tym, zawsze jakaś nutka zaskoczenia, przejawy czułości przydadzą się, by ogrzać chłodną atmosferę w domu :) . Takie niby nic, ale grymas uśmiechu pojawia się za każdym razem!Składniki na 2-3 osoby:225 g
mąki pszennej,1 łyżka
proszku do pieczenia,2
jajka,300 ml
mleka,30 g roztopionego
masła,szczypta
cukru,szczypta
soli,
przyprawy:
papryka słodka, ostra itp.
parówka,
wędliny (to co zalega w lodówce :P )Ciasto naleśnikowe można zrobić używając miksera lub trzepaczki (jeśli nie chcemy zbyt wcześnie obudzić pozostałych domowników). Rozpoczynamy od rozbełtania
jajek, które mieszamy z
mlekiem i roztopionym (ale nie gorącym!)
masłem.
Potem dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
sól,
cukier i pozostałe
przyprawy. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy na 20-30 minut, żeby ciasto się "przegryzło".Ja smażę naleśniki na patelni teflonowej na pozostałościach z
masła, które uprzednio roztapiałam. Można zrobić małe naleśniczki, albo tak jak ja, ze względu na pośpiech, duże, na całą patelnię. Kiedy nalejemy ciasto, układamy na jeszcze "płynną" powierzchnię wzory z pokrojonej
parówki. Jeśli nie zależy nam na wyglądzie naleśników, to możemy skroić
parówkę i wmieszać do ciasta. Smacznego :)))Biorę udział w akcji: