Wykonanie
Pamiętam, jak mój dziadziuś jeździł na dworzec do Katowic i przy okazji kupował tam
banany za 1-1,50zł. Kilka lat temu, cena
bananów strasznie wzrosła, do 4 a nawet 5 zł, więc jak tylko pojawi się promocja z ceną w okolicach 2-3zł to nie
mogę przejść obok nich obojętnie!Zawsze kupię kilka sztuk, o kilka za dużo, i zanim zdążymy je zjeść to pojawiają się na nich ciemne plamy. Wtedy czym prędzej robię koktajl
bananowy. W lato wkładam go do lodówki na godzinkę, żeby porządnie się schłodził. Teraz, kiedy za oknem smutno i szaro, dodaję
cynamonu i
pomarańczy.Koktajl
bananowy jest idealny na śniadanie, ponieważ dostarcza porządną porcję
białka, kalorii i energii na cały poranek!Przeglądałam sporo przepisów w
sieci, ale większość zawierała w sobie
mleko,
serki,
śmietany itp., ja natomiast od zawsze robię koktajl na bazie
maślanki. Wydaje mi się, że to zdrowszy skład, a smakuje perfekcyjnie!Składniki (na 3 porcje):3
banany,3 szklanki
maślanki (po 225ml każda),4 łyżki
cukru brązowego,
cukier waniliowy,łyżeczka
soku z cytryny,kilka plastrów
pomarańczy,szczypta
cynamonu,Obieramy
banany ze skórki, kroimy je na grube plastry, wrzucamy do blendera, zalewamy
maślanką,
sokiem z cytryny (aby
banany nie ściemniały) i zasypujemy
cukrem brązowym i
waniliowym. Miksujemy wszystko przez około 1 minutę, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Rozlewamy do szklanek, posypujemy
cynamonem, przyozdabiamy plastrem
pomarańczy i gotowe! Możemy się cieszyć zdrowym,
mlecznym i pożywnym posiłkiem! Smacznego!