Wykonanie
Dopadła mnie
magia świąt :DOd wczoraj
siedzę w kuchni i piekę piekę,lukruję oraz zdobię.Dziś przepis na pierniki Bożo Narodzeniowe :)Jeśli zamierzacie je upiec, jest to doskonały moment.Gotowe do schrupania od razu bowiem wychodzą miekkie,wystarczy przykryć je ściereczką lub zamknąć w metalowym pojemniku.Pyszne i łatwe w przygotowaniu:)
Skład:- 1 mały słoiczek
sztucznego miodu- 1,5 szkl
cukru- 5 szkl
mąki pszennej tortowej- 2 łyżki
masła- 250g
margaryny- 2 całe
jajka- 3
żółtka- 3 paczki
przyprawy do piernika- 2 czubate łyżki
kakao- 2 łyżeczki
sody - rozpuszczonej w odrobinie zimnego
mlekaMargaryne z
masłem rozpuścić na małym ogniu, dodac
cukier i
miód.Uważać by nie zagotować.Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę kakao i
przyprawy wymieszać w dużej misce.Wbić
jajka, dodać
zółtka oraz wcześniej przygotowany płyn.Dodać
sodę rozpuszczoną w
mleku.Zagniatać do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji.Włożyć do lodówki na ok pół godziny.Podzielić na dwie części i wałkować na ok 3-4 mmUWAGA: gdyby ciasto rozpadało się podczas wałkowanianależy dodać odrobinę
mleka i zagnieść jeszcze raz podsypując
mąkąPiec w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok 10 minutWystudzone zdobić lukrem[ ja użyłam lukru królewskiego ]Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.