ßßß
Skład:- 1 mały słoiczek sztucznego miodu- 1,5 szkl cukru- 5 szkl mąki pszennej tortowej- 2 łyżki masła- 250g margaryny- 2 całe jajka- 3 żółtka- 3 paczki przyprawy do piernika- 2 czubate łyżki kakao- 2 łyżeczki sody - rozpuszczonej w odrobinie zimnego mlekaMargaryne z masłem rozpuścić na małym ogniu, dodac cukier i miód.Uważać by nie zagotować.Zostawić do ostygnięcia.Mąkę kakao i przyprawy wymieszać w dużej misce.Wbić jajka, dodać zółtka oraz wcześniej przygotowany płyn.Dodać sodę rozpuszczoną w mleku.Zagniatać do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji.Włożyć do lodówki na ok pół godziny.Podzielić na dwie części i wałkować na ok 3-4 mmUWAGA: gdyby ciasto rozpadało się podczas wałkowanianależy dodać odrobinę mleka i zagnieść jeszcze raz podsypując mąkąPiec w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok 10 minutWystudzone zdobić lukrem[ ja użyłam lukru królewskiego ]Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.