Wykonanie
Zazwyczaj w niedziele gotujemy rosół.Co zrobić jeśli zostanie nam jego nadmiar?W zasadzie można zgotować na nim każdą zupę.Z własnego doświadczenia wiem ,że najczęściej jest to pomidorowa.Jednak od jakiegoś czasu uciekam do przepisu mojej mamy na kluski lane.Lekka i smaczna.Przepada za Nią mój syn.Polecam i Wam.Pachnąca
pietruszką i
koprem.Podaję porcję dla ok 2 osób, jeśli chcielibyście więcej,zwiększcie ilość
jajek i
mąki.
Skład:-
pietruszka- koper/-
marchew-
bulion warzywny lub rosół-
pieprz-
sól-
magii do smaku- 3
jaja- 3 łyżki
mąki zwykłej-
marchewDo rosołu z poprzedniego dnia dolewamy
wody,tak aby ilość zupy po zgotowaniu nas satysfakcjonowała.Jeśli nie mamy rosołu możemy użyć kostek drobiowych lub warzywnychCzekamy aż nasz rosół bądź
bulion zagotuje się, wrzucamy pokrojoną w plasterki
marchewkę.Następnie
jajka wlewamy do głębokiej miski.Dodajemy odrobinę
soli i
mąkę, roztrzepujemy widelcem.Do gotującego się
wywaru wlewamy powoli
jaja wymieszane z
mąką.Mieszamy od czasu do czasu gotując ok 5 minut.Kiedy zupa jest już gotowa doprawiamy ją
pieprzem.Posypujemy pokrojonym drobno
koprem i
natką pietruszki.Czas przygotowania to ok 15 minut.