Wykonanie

Jakiś czas temu przygotowałam bardzo szybki i pyszny crumble z
jabłkami -czyli taki lekki jabłecznik . Dziś coś bardzo podobnego, ale w nieco innym wydaniu. Od jakiegoś czasu na nowo zaprzyjaźniłam się z
płatkami owsianymi, w związku z tym i one znalazły się w tym przepisie.Robiąc ciasto czerpałam inspirację z white
plate - dokonując przy okazji kilku zmian:) Wyszło mi zmieszanie mojego przepisu na crumble z przepisem z tego blogu.Potrzebujemy: na kruszonkę200g
płatków owsianych200g
mąki pszennej250g
masła roztopionego i ostudzonego90g
cukru białego1
jajko na farsz650g
jabłek obranych i pokrojonych w kostkę lub tartych (miałam pół na pół)10 suszonych
śliwek pokrojonychgarść
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru mielonego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejcukier (do smaku, w zależności od słodkości
jabłek)2 łyżki
masładodatkowo3-4 łyżki
płatków migdałowychopcjonalnie:
cukier puder do posypania1. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Składniki na kruszonkę mieszamy w misce i wygniatamy razem ręką do pełnego połączenia się składników.2. Do garnka dajemy
masło,
jabłka,
rodzynki i
śliwki i podgrzewamy na ogniu do momentu aż
jabłka zmiękną. Wówczas dodajemy
przyprawy i mieszamy wszytsko. Podgrzewamy 7 minut na małym ogniu.3. Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną jej częścią wykładamy spód formy (użyłam małej tortownicy). Uklepujemy/ugniatamy go ręką. Następnie przekładamy na niego
jabłka z garnka - łyżką wygładzamy równomiernie na całym spodzie. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy pozostałą część kruszonki - równomiernie, ugniatając.Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut - do złotobrązowego koloru na wierzchu.Przed krojeniem poczekajmy aż wystygnie, wówczas łatwiej się kroi i większa jest szansa na to, że sie nie rozpadnie wszystko:)Ciasto jest pyszne:)