ßßß
Jakiś czas temu przygotowałam bardzo szybki i pyszny crumble z jabłkami -czyli taki lekki jabłecznik . Dziś coś bardzo podobnego, ale w nieco innym wydaniu. Od jakiegoś czasu na nowo zaprzyjaźniłam się z płatkami owsianymi, w związku z tym i one znalazły się w tym przepisie.Robiąc ciasto czerpałam inspirację z white plate - dokonując przy okazji kilku zmian:) Wyszło mi zmieszanie mojego przepisu na crumble z przepisem z tego blogu.Potrzebujemy: na kruszonkę200g płatków owsianych200g mąki pszennej250g masła roztopionego i ostudzonego90g cukru białego1 jajko na farsz650g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę lub tartych (miałam pół na pół)10 suszonych śliwek pokrojonychgarść rodzynek1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejcukier (do smaku, w zależności od słodkości jabłek)2 łyżki masładodatkowo3-4 łyżki płatków migdałowychopcjonalnie: cukier puder do posypania1. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Składniki na kruszonkę mieszamy w misce i wygniatamy razem ręką do pełnego połączenia się składników.2. Do garnka dajemy masło, jabłka, rodzynki i śliwki i podgrzewamy na ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Wówczas dodajemy przyprawy i mieszamy wszytsko. Podgrzewamy 7 minut na małym ogniu.3. Kruszonkę dzielimy na pół. Jedną jej częścią wykładamy spód formy (użyłam małej tortownicy). Uklepujemy/ugniatamy go ręką. Następnie przekładamy na niego jabłka z garnka - łyżką wygładzamy równomiernie na całym spodzie. Posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu układamy pozostałą część kruszonki - równomiernie, ugniatając.Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut - do złotobrązowego koloru na wierzchu.Przed krojeniem poczekajmy aż wystygnie, wówczas łatwiej się kroi i większa jest szansa na to, że sie nie rozpadnie wszystko:)Ciasto jest pyszne:)