Wykonanie
english version available here :)

Dziś ostatni dzień długiego leniuchowania noworocznego. W związku z czym wymyśliłam coś z jednej strony pysznego, z drugiej niekonwencjonalnego.Co potrzebujemy?500 g
filetów z kurczakapaczkę warzyw na patelnię3 ząbki
czosnkusól,
pieprz150 g
makaronu orkiszowego świderki (lub innego ulubionego)2 łyżki
mozarelli tartejłyżka prażonych
ziaren słonecznika1/2 łyżki
siemienia lnianegoPANIERKA:4 łyżki
mąki1
jajko3/4 szklanki
piwa jasnego1. Na samym początku robimy panierkę, czyli postępujemy identycznie, jak przy robieniu naleśników. Do miski rozbijamy
jajko i roztrzepujemy je mikserem. Dodajemy następnie po woli
piwo - ciągle mieszając. W trakcie ubijania dodajemy po woli
mąkę. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.2. W międzyczasie gotujemy
makaron i wrzucamy na patelnię zamrożone warzywa. Rozmrażamy je pod przykryciem.3.
Mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak przygotowane
mięso posypujemy
solą i
pieprzem.4. Na patelni rozgrzewamy
olej -ilościowo, jak do placków ziemniaczanych mniej więcej. Każdy kawałek
mięsa moczymy w panierce i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż będą zarumienione (bądź bardzo mocno zarumienione, jeśli ktoś preferuje). Po usmażeniu
mięso można położyć na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu został wchłonięty.5. Ugotowany i odcedzony
makaron dorzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy wyciśnięty/posiekany
czosnek i dusimy razem bez przykrycia na małym ogniu jakieś 5-7 minut.6. Na patelnię z warzywami dodajemy nasiona i
mozarellę i przykrywamy na 2 minuty, by
ser się lekko rozpuścił.7. Układamy na talerzach....Danie gotowe - smacznego!