Wykonanie
Niedawno
Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę,
wołowinę curry.Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min.
Składniki:2 łyżki
oliwy,2 ząbki
czosnku,1 łyżka zielonej pasty
curry,225 g
wołowiny pociętej w cienkie plastry,2 czerwone
chili, drobno pokrojone,1 łyżeczka
sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),
kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,1 łyżka
cukru (ja nie dodałam),225 ml
mleczka kokosowego,liście
bazylii (dekoracja do posypania).Wykonanie:W wysokim naczyniu rozgrzać
oliwę, następnie podsmażyć
czosnek. Dodać pastę
curry i dobrze wymieszać. Dodać
wołowinę i chwilę gotować. Dodać
mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać
wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz
bazylii.Serwować tuż po ugotowaniu z
ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami
bazylii.