Wykonanie
Niedawno
Magda dodała post Pad Thai inspirowany kuchnią tajską. Chciałabym pozostać w azjatyckich klimatach i zaproponować dziś inną tajska potrawę,
wołowinę curry.
Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min.

Składniki:
2 łyżki
oliwy,
2 ząbki
czosnku,
1 łyżka zielonej pasty
curry,
225 g
wołowiny pociętej w cienkie plastry,
2 czerwone
chili, drobno pokrojone,
1 łyżeczka
sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),
kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,
1 łyżka
cukru (ja nie dodałam),
225 ml
mleczka kokosowego,
liście
bazylii (dekoracja do posypania).
Wykonanie:
W wysokim naczyniu rozgrzać
oliwę, następnie podsmażyć
czosnek. Dodać pastę
curry i dobrze wymieszać. Dodać
wołowinę i chwilę gotować. Dodać
mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać
wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz
bazylii.
Serwować tuż po ugotowaniu z
ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami
bazylii.