Wykonanie
ogórkiSałatka:2 kg
ogórków2-3
marchewki3-4
cebulekilka gałązek
koperku3-4 łyżki
solizalewa:3 szklanki
wody1-1,5 szklanki
octu2 szklanki
cukru0,5-1 szklanka
olejuOgórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, zasypać
solą i odstawić na ok godzinę.
Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki jak
ogórki. Najprościej zrobić to na szatkownicy lub za pomocą robota kuchennego.
Cebule kroję na ćwiartki, a następnie w piórka. Z
ogórków wylewam sok, który powstał, nie odciskam. Następnie dodaję
marchew,
cebulę i posiekany
koperek. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę.Zagotowuję
wodę, dodaję
ocet i
cukier. W zależności od preferencji można dodać więcej
octu. Ja za nim nie przepadam, dlatego
daję tylko szklankę na tą ilość składników.