ßßß
ogórkiSałatka:2 kg ogórków2-3 marchewki3-4 cebulekilka gałązek koperku3-4 łyżki solizalewa:3 szklanki wody1-1,5 szklanki octu2 szklanki cukru0,5-1 szklanka olejuOgórki dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w cienkie plasterki, zasypać solą i odstawić na ok godzinę. Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki jak ogórki. Najprościej zrobić to na szatkownicy lub za pomocą robota kuchennego. Cebule kroję na ćwiartki, a następnie w piórka. Z ogórków wylewam sok, który powstał, nie odciskam. Następnie dodaję marchew, cebulę i posiekany koperek. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę.Zagotowuję wodę, dodaję ocet i cukier. W zależności od preferencji można dodać więcej octu. Ja za nim nie przepadam, dlatego daję tylko szklankę na tą ilość składników.