Wykonanie
W ten weekend w Wypiekaniu na śniadanie pieczemy wspólnie Norweskie bułeczki
cynamonowe według Nigelli. Przepis z książki "Jak być domową boginią" jest w nim jednak troche nieścisłości. Moje poprawki będą zaznaczone kolorem.
Bułki jednak pierwsza klasa! Do nadzienia dodałam
kakao ;) Rozeszły się jeszcze ciepłe po domu i sąsiadach ;)

ze mną piekli:Justyna z Gotowanie i pieczenie - I
love it.Monika z Matka WariatkaJola z Nasze życie od kuchniGrażyna z Grażyna gotuje
Kaśka z Baby do garówKarolina z Kuchnia z pomysłem Karoliny
Magda z Z miłości do słodkościCytuję przepis:składniki:ciasto:600g
mąki pszennej100g
cukru - moim zdaniem za dużo, ja bym dała góra 70g1/2 łyżeczki
soli21g(3 saszetki -naprawdę!)
dożdży błyskawicznych albo 45 g świeżych100g niesolonego
masła400 ml
mleka - zdecydowanie za dużo, 300 ml wystarczy, musiałam dodać 200 g
mąki więce j2
jajkawypełnienie:150g miekkiego niesolonego
masła ja dałam 100g150g
cukru1 1/2 łyżeczki
cynamonudodałam 3 łyżki cacao1
jajko, rozkłócone, do posmarowaniablacha albo płaska forma o wymiarach 33x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i przy ściankach"Rozgrzej piekarnik do 230 stopniW dużej misce wymieszaj
mąką,
cukier,
sól i
drożdże. Roztop
masło i wlej je, mieszając trzepaczką, do
mleka z
jajkami, a następnie zalej płynem sypkie składniki. Wymieszaj, a gdy składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformuj kulę ciasta, włóż do wysmarowanej
oliwą miski, przykryj plastokową folią i odstaw mniej więcej na 25 minut, żeby wyrosło.Oddziel 1/3 ciasta i rozwałkuj je albo rozciągnij tak, żeby wypełniło blachę; to będzie spód bułeczek. Nie wykonałam
spodu, formowałam roladki bezpośrednio na blaszce . Rozwałkuj resztę ciatsa na oprószonym
mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 50x25 cm. Zmieszaj skłądniki wypełnienia w małej misce i rozsamruj
maślano -
cynamonową masę na dużym prostokącie z ciasta. Postaraj się pokryć całą powierzchnię. Zroluj krótszy bok ciasta tak, żeby powstała długa
kiełbasa. Pokrój wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków. Rozłóż je
rzędami na blasze lub formie spiralnym
bokiem do góry. Nie martw się, jeśli dobrze nie wypełnią formy, bo jeszcze wyrosną. Posmaruj je
jajkiem i odstaw na 15 minut, żeby wyrosły, zrobiły się miekkie i puszyste.Wstaw blachę do piekarnika i piecz bułeczki 20-25 minut(piekłam 40 minut, ciasto po tym czasie było surowe w środku, wystarczy po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze nawet 20 minut, nie wiem, może to zależy od piekarnika), aż urosną i będą złocisto-brązowe. Nie przejmuj się, jeśli miejscami będą mocniej przypieczone. Przełóż je z blachy na kratkę - najłatwiej będzie złapać papier, na którym leżą - i pozwól wszystkim odrywać po bułeczce i jeść na ciepło.20 bułeczek. "
