ßßß Cookit - przepis na Ciabatta - czyli kolejne Wypiekanie na śniadanie

Ciabatta - czyli kolejne Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

350g mąki ciabatta (pół na pół tortowa (typ 450) z chlebową (typ 650))
180g wody
2g świeżych drożdży
Wymieszalam dobrze, zakrylam szczelnie i zostawilam w ciepłym miejscu (24 stopni C) na 17-24 godzin.
Ciasto wlasciwe:
450 g maki ciabatta (tortowej z chlebowa 1:1)
10 g świeżych drożdży
cała biga
360 g wody
15 g soli
50g oliwy z oliwek odzieliłam 20g do podsmażenia cebulki
4 młode cebulki
łyżka suszonego rozmarynu
Dodatkowa oliwa, mąka do sypania, semolina durum do posypania łopaty - nie piekłam na łopacie, uzyłam tylko mąki.
Na poczatek przygotowalam miejsce do wyrastania chlebkow: duze plotno wysypalam dokladnie maka. Piec wraz z kamieniem rozgrzalam do 250 stopni C.
Podsmażam posiekaną cebulkę na oliwie, dodaje rozmaryn.wystudziłam.
Do miski wsypalam mąkę, zanurzylam w niej dłonie i omączonymi rozkruszylam drożdże na małe kawałeczki, wymieszalam z mąką. Dodalam całą bigę, wodę, olej częśc oliwy wykorzystałam do podsmażenia cebulki i teraz właśnie ją dodałam. i sól. Calosc dokladnie wymieszalam. Ciasto wyjelam na stol i wyrabialam metodą Bertineta ok. 8 minut.
Miskę wysmarowalam oliwą i włożylam do niej gotowe ciasto; zostawilam je na 1 ½ godziny w temp. 24 C (temperatura piekarnika z włączoną żarówką). Stół posypalam mąką i wyjelam wyrośnięte ciasto, wierzch posypalam mąką. Uciskając delikatnie palcami nadalam ciastu kształt prostokąta. Nastepnie pocielam na 5 pasków i każdy pasek złożylam na 3. Dociskając każdą fałdę ulozylam złączeniem w dół i delikatnie rolowalam przód i tył.Potem ułożylam ciabatty na omączonym płótnie, złączeniem w górę, przykrylam i zostawilam na 60 minut.
Łopate obsypalam miałką semoliną durum, Piekłam na macie tupperware, dodałam tylko mąki, możecie piec na papierze do pieczenia. delikatnie przenosilam chleby na lopate(złączeniem w dół) i delikatnie rozciagalam je wzdluz. Ciabatty zsuwalam na kamien. Pieklam z para po dwie . Po włożeniu chleba do pieca zmniejszylam temperaturę do 220C i pieklam 20 minut. Studzilam na kratce.
* Przepis pochodzi z ksiazki R. Bertineta "Crust"
Przy okazji chciałam Wam zaprezentowac cudowną sylikonową matę do pieczenia firmy Tupperware, którą w/w firma ostanio mi podarowała!
Mata jest dwustronna, dziś prezentuję jej stronę z miarką, widać dokładnie ile cm. zajmuje nasz wypiek! Możemy z łatwością podzielić odległości między wypiekami :D. Produkt jest bardzo funkcjonalny, łatwo się myje. Odporna od -25stopni do +220 stopni. Możemy używac w zmywarce, zamrażać, tylko nie wolno po niej kroić! Jest cudowna, ułatwia wyjmowanie z piekarnika, łatwo się zwija, zajmuje mało miejsca, nie odszktałca się, idealnie przewodzi ciepło :D
Dziękuję Tupperware !
A teraz propozycje podania!
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/04/ciabatta-czyli-kolejne-wypiekanie-na.html