Wykonanie
Ozorki, ozorki, ozorki!Wiem, że większość z Was będzie przerażona, ale to pyszne
mięso!I nie ma się czego brzydzić, to
mięso, tak jak
karkówka czy
schab, z tej samej
świni!Tak, są to tzw.
podroby.Ja najbardziej je lubię w formie
wędliny i właśnie takie Wam dzisiaj zaproponuję, idealne na Wielkanoc!składniki3-4
ozorki wieprzowe3-4
listki laurowe1
cebula4 ziarenka
ziela angielskiegosól - łyżeczkasos3 łyżki
chrzanu dymeckiego2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sólpieprzrzeżucha do posypaniaPrzygotowanieOzorki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycinamy żyły i tłuszcz.Obgotowujemy je 10 minut.Wylewamy
wodę, nalewamy nową, teraz do niej dodajemy
przyprawy i gotujemy ozorki około 3 godzin, tak aby zmiękły.Następnie obieramy ze skóry.Ja je podaję w plastrach z
sosem chrzanowym.
sos chrzanowy:Mieszamy
chrzan ze
śmietaną, doprawiamy.Całość posypujemy
rzeżuchą!I to wszystko.Nie bójcię się! To jest Pycha!
Bona Apetita!