Wykonanie
Zostało mi 500 g z sernika
amaretto (tutaj przepis) i koniecznie trzeba było to wykorzystać. Dlatego też powstały serniczki w wersji mini, które są na dwa kęsy i smakują przy tym wyśmienicie. Robi się je bardzo szybko, są lekkie i niesamowicie puszyste. Są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na godzinne pieczenie ciasta w pełnym wymiarze.Składniki (wychodzi 10-12 sztuk):500 g
serka śmietanowego2
jajkapół szklanki
cukru trzcinowegopół tabliczki
czekolady gorzkiej3 łyżki
mleka 2%spód dowolny: pokruszone
herbatniki /
biszkopty (można też zrobić bez
spodu)

Przygotowanie:1.
Ser,
jajka,
cukier miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.2.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem
mleka.3. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do papilotek wkładamy pokruszone
herbatniki lub
biszkopty.4. Na wyłożony spód wlewamy masę
serową i polewamy rozpuszczoną
czekoladą.5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, termoobieg, góra - dół ok. 20 minut.