Wykonanie
Miałam ochotę na ciasto, które przypomni mi smaki dzieciństwa. Postawiłam na najprostsze ciasto z
gruszkami, które w smaku wyszło niesamowicie delikatne. Jest idealne na jesienny wieczór do gorącej
herbaty czy
kakao.Składniki:4 średnie
gruszki2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml
maślanki naturalnej2 całe
jajka200 g
masła1/2 szklanki
cukruszczypta
soli
Przygotowanie:1.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Studzimy.2. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy z dodatkiem
soli. Dodajemy
cukier i nadal miksujemy.3. Do
białek dodajemy po jednym
żółtku. Całość miksujemy na gęsty krem.4. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy
maślankę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone, ostudzone
masło i całość mieszamy.5. Do całości dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników.5. Formę do pieczenia (30 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę.6.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wykładamy na ciasto i delikatnie wbijamy.7. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).Smacznego ! :)