ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto gruszkowe

Błyskawiczne ciasto gruszkowe

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na ciasto, które przypomni mi smaki dzieciństwa. Postawiłam na najprostsze ciasto z gruszkami, które w smaku wyszło niesamowicie delikatne. Jest idealne na jesienny wieczór do gorącej herbaty czy kakao.
Składniki:
4 średnie gruszki
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki naturalnej
2 całe jajka
200 g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i nadal miksujemy.
3. Do białek dodajemy po jednym żółtku. Całość miksujemy na gęsty krem.
4. Do masy jajecznej stopniowo dolewamy maślankę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i całość mieszamy.
5. Do całości dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników.
5. Formę do pieczenia (30 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę.
6. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wykładamy na ciasto i delikatnie wbijamy.
7. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).
Smacznego ! :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/byskawiczne-ciasto-gruszkowe.html