ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne gołąbki z sosem pieczarkowym

Tradycyjne gołąbki z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Smak gołąbków jest jedyny w swoim rodzaju. Nie można go zastąpić niczym innym. Wszędzie są robione praktycznie tak samo, a w każdym domu smakują inaczej. Każdy ma swoją recepturę na ich przygotowanie. Są pracochłonne i wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, ale są grzechu warte :)
Moja receptura, a właściwie receptura mojej mamy wygląda następująco:
Składniki:
młoda kapusta
farsz:
1/2 kg fileta z indyka
2 woreczki białego ryżu (200 g)
cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól
sos:
1/2 kg pieczarek
mała cebula
oliwa z oliwek
łyżka śmietany 12%
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
1. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Dodajemy zmielone mięso z indyka, podsmażamy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dzięki temu, że tradycyjne mięso wieprzowe zostało zastąpione filetem z indyka gołąbki są zdecydowanie mniej kaloryczne !!
2. KAPUSTA: Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i lekko studzimy. Z kapusty zdejmujemy liście, układamy na każdym farsz i zawijamy w gołąbki (kształt chyba każdy zna ;))
3. Na dno garnka wykładamy kilka liści kapusty a na nich układamy ciasno wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą (najlepiej tą, w której gotowała się kapusta). Gołąbki gotujemy ok. 45 minut. Jeżeli kapusta będzie jeszcze twarda należy je dłużej przytrzymać na ogniu.
4. SOS: Pieczarki kroimy w cienkie talarki, a cebulkę w drobną kostkę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy wodą (może być ta z ugotowanej kapusty). Zagęszczamy śmietaną. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki dodajemy do śmietany łyżkę mąki, wlewamy do sosu i zagęszczamy.
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/09/tradycyjne-goabki-z-sosem-pieczarkowym.html