Wykonanie
Smak gołąbków jest jedyny w swoim rodzaju. Nie można go zastąpić niczym innym. Wszędzie są robione praktycznie tak samo, a w każdym domu smakują inaczej. Każdy ma swoją recepturę na ich przygotowanie. Są pracochłonne i wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, ale są grzechu warte :)Moja receptura, a właściwie receptura mojej mamy wygląda następująco:Składniki:
młoda kapustafarsz:1/2 kg
fileta z indyka2 woreczki
białego ryżu (200 g)
cebulaoliwa z oliwekprzyprawy:
słodka papryka,
pieprz,
sólsos:1/2 kg
pieczarekmała
cebulaoliwa z oliwekłyżka
śmietany 12%przyprawy:
sól,
pieprz
Przygotowanie:1. FARSZ:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na
oliwie z oliwek. Dodajemy zmielone
mięso z indyka, podsmażamy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ugotowany
ryż, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.Dzięki temu, że tradycyjne
mięso wieprzowe zostało zastąpione
filetem z indyka gołąbki są zdecydowanie mniej kaloryczne !!2.
KAPUSTA: Z
kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną
kapustę wyciągamy i lekko studzimy. Z
kapusty zdejmujemy liście, układamy na każdym farsz i zawijamy w gołąbki (kształt chyba każdy zna ;))3. Na dno garnka wykładamy kilka liści
kapusty a na nich układamy ciasno wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy
wodą (najlepiej tą, w której gotowała się
kapusta). Gołąbki gotujemy ok. 45 minut. Jeżeli
kapusta będzie jeszcze twarda należy je dłużej przytrzymać na ogniu.4. SOS:
Pieczarki kroimy w cienkie talarki, a
cebulkę w drobną kostkę. Całość podsmażamy na
oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, podlewamy
wodą (może być ta z ugotowanej
kapusty). Zagęszczamy
śmietaną. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki dodajemy do
śmietany łyżkę
mąki, wlewamy do sosu i zagęszczamy.