Wykonanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - chyba o tym nie trzeba przypominać nikomu. Powinno się je zjeść do godziny czasu po obudzeniu. Niestety większość z nas opuszcza ten posiłek. Najbardziej znanym powodem jest brak czasu na jego przygotowanie. Wolimy pospać 20 minut dłużej niż siedzieć od rana w kuchni i pichcić. Po wyjściu z domu w biegu złapiemy pączka, wypijemy na szybko
kawę i śniadanie mamy "odbębnione". Pączek i
kawa to nie śniadanie! Żaden lunch, podwieczorek go nie zastąpią. Nie jedząc śniadania nasz organizm jest spowolniony, bo nie dostarczyliśmy mu paliwa. Nie myślimy, nic nam się nie chce, brakuje nam energii. Ponadto, gdy nie zjemy tego ważnego posiłku nadrabiamy w kolejnych daniach, przez co..tyjemy. Tak, tyjemy. Nie odmawiamy sobie wtedy
słodyczy, fast food-ów itp. Dlatego też śniadanie ma fundamentalne znaczenie w zdrowym odżywianiu. Jedząc rano stopniowo zmniejszamy porcję posiłków, przez co kolację możemy ograniczyć do minimum, co ma duży wpływ na walkę z niepotrzebnymi kilogramami. W chwili, gdy nie mamy czasu na zjedzenie śniadania nasza praca umysłowa również zawodzi. Po obudzeniu glukoza i inne węglowodany są na bardzo niskim poziomie, dlatego też śniadanie powinno je dostarczyć. Złe efekty przekładają się na naszą pracę, naukę, jesteśmy osłabieni, senni. Brakuje nam witamin i minerałów, które będzie nam ciężko wyrównać podczas spożywania innych posiłków. Osłabiamy nasz układ odpornościowy, przez co jesteśmy w większym stopniu skazaniu na różnego rodzaju infekcję. Warto zwolnić, przystopować, znaleźć rano 20 minut. Śniadanie trzeba zjeść jak należy, a nie "ładować" w siebie kilka kęsów kanapki z
szynką popijając kilkoma łykami
kawy patrząc przy tym nerwowo na zegarek.Co najlepiej zjeść na śniadanie?Śniadanie powinno zawierać
białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik. Najlepiej sprawdzi się
musli,
płatki owsiane,
pieczywo razowe, a ponadto
owoce,
owoce suszone, warzywa,
orzechy i nasiona. Nieodzownym elementem każdego śniadania powinny być również
produkty mleczne, zawierające duże ilości w/w
białka i wapnia. Do każdego posiłku świetnie sprawdzi się zielona
herbata, która "zachęca" organizm do pracy i ułatwia koncentrację.Na podsumowanie jedno, znane przysłowie:" Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak".Jedną z moich propozycji
śniadaniowych jest domowa granola. Do kupnych zraziłam się kilka miesięcy temu, kiedy to próbowałam ją dosłownie rozbić podczas przygotowania posiłku. Była tak sklejona, że nie było sposobu na jej rozdzielenie, a co dopiero zjedzenie (była bardzo twarda). Domową granolę robi się bardzo szybko, a w smaku jest niesamowita. Połączona z
jogurtem naturalnym i
owocami jest idealnym posiłkiem.Składniki:2 szklanki
płatków owsianych50 g
płatków migdałowych2 łyżki
otrębów owsianych / pszennychpół szklanki
żurawinypół szklanki pestek
słonecznikapół szklanki
rodzynekpół szklanki suszonych
bananówpół szklanki
orzechów laskowych2 łyżki
siemienia lnianegopół szklanki mieszanki do
musli (dostępne są w Rosmanie, dział BIO)3 łyżki płynnego
miodu
Przygotowanie:1.
Płatki owsiane,
płatki migdałowe,
otręby owsiane/pszenne,
słonecznik,
siemię lniane mieszamy z
miodem.2. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, termoobieg, góra-dół. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie układamy wcześniej przygotowane ziarna. Pieczemy ok. 15-20 minut do momentu zarumienienia. Często mieszamy.3. Resztę składników łączymy ze sobą. Dodajemy do ostudzonej granoli. Przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika lub słoika. Może stać do 3 tygodni.

Sos
owocowy:szklanka dowolnych
mrożonych owocówłyżeczka
mioduNa wolnym ogniu rozpuszczamy
miód. Dodajemy
owoce. Całość mieszamy do momentu, aż
owoce będą miękkie. Można zblenderować.PORCJA
ŚNIADANIOWA:Pierwsza warstwa: 3 łyżki granoliDruga warstwa: połowa małego
jogurtu naturalnegoTrzecia warstwa: większa połowa sosu
owocowegoCzwarta warstwa: 3 łyżki granoliPiąta warstwa: reszta
jogurtu naturalnegoSzósta warstwa: reszta sosu
owocowegoSmacznego śniadanka !

Artykuł napisany na podstawie następujących publikacji:Dr J.Fuhrman "Jeść by żyć"J.Bator "Zamień chemię na jedzenie"