Wykonanie
Jeśli po tytule spodziewacie się przepisu z ciemnym sosem oraz jałowcem czy leśnymi
grzybami, to jesteście w błędzie. Owszem, będzie po
myśliwsku, ale również po włosku, czyli będą
pomidory,
oliwki i
białe wino. Jeśli chcecie wypróbować bardzo prosty przepis na
kurczaka, polecam właśnie ten.

Dla 4 osób potrzebujecie:10
udek z kurczaka1 białą
cebulę4 ząbki
czosnku250 ml białego
wytrawnego wina1 puszkę
pomidorów bez skórki200 g
pomidorków koktajlowychsłoiczek czarnych
oliwek bez pestekkilka gałązek świeżego
tymianku2
listki laurowesól,
oliwa
Kurczaka płuczemy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Cebulę szklimy kilka minut na patelni, następnie dodajemy
czosnek i jeszcze chwilę szklimy.Na patelnię z
kurczakiem wlewamy
wino i czekamy chwilę aż odparuje. Po chwili do
kurczaka dodajemy
cebulę z
czosnkiem,
pomidory z puszki,
oliwki oraz
zioła.Tak dusimy pod przykryciem przez ok 40 minut (do miękkości).Około 10 minut przed końcem duszenia dorzucamy
pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki bądź w całości.Podajemy z gorącą
bagietką lub z
ziemniakami.


Czas przygotowania: 1h 20 minutStopień trudności: łatweKoszt: 30 złotych