Wykonanie
Zawsze wydawało mi się, że zrobienie w domu pierogów wymaga bardzo dużo czasu. Okazuje się, że owszem trochę czasu wymaga, ale nie aż tak dużo :)Wszystko zależy też od pierogowego farszu, im bardziej skomplikowany, tym więcej czasu nam zajmie. A samo lepienie pierogów (to co wszyscy uważają za najbardziej czasochłonne) okazuje się, że wcale takie nie jest :)Na pierwszy raz postanowiłam przygotować moje ulubione pierogi z
mięsem.Na 30 pierogów będziecie potrzebować:Ciasto:250 g
mąki pszennej150 ml gorącej
wodyFarsz:1kg kości wieprzowych (ugotowanych w zupie) lub 300 g ugotowanego (dość tłustego)
mięsa wieprzowego w kawałku (
karkówka, biodrówka,
boczek itp.)2 łyżeczki
majeranku2 ząbki
czosnku1
cebula2-3 łyżki
masłasól i
pieprz do smakuNajpierw robimy farsz. Ja zrobiłam z wieprzowych kości (przy okazji miałam zupę) a
mięsko przynajmniej nie było suche. Tak więc, jeśli robicie z kości, po prostu oddzielacie
mięso od kości i przepuszczacie przez drobne sito na maszynce do
mielenia mięsa.
Cebulę siekamy, szklimy na
maśle i również przepuszczamy przez maszynkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu. Następnie dodajemy
przyprawy i dokładnie mieszamy.Ciasto robimy tak: Do miski wsypujemy
mąkę i dolewamy ok połowę wcześniej zagotowanej
wody. Mieszamy (możemy łyżką, bo będzie gorące). Następnie resztę
wody dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. Po dodaniu całej
wody dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie plastyczne.Staramy się nie dodawać
mąki w czasie wyrabiania, chyba że naprawdę widzimy, że ciasto bardzo się klei. I wcale nie musimy dodawać
jajka!Ciasto wałkujemy na placek ok 2 mm i wycinamy z niego szklanką mniejsze placuszki w kształcie koła. Do środka każdego małego placuszka wkładamy farsz i dokładnie zaklejamy.Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jeszcze ok 1 minuty po wypłynięciu. Jeśli ciasto wyjdzie nam grubsze, wtedy możemy trochę dłużej gotować.

Czas przygotowania: Ok 1hStopień trudności: ŚrednieKoszt: 6-8 złotych