ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Wykonanie

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie w domu pierogów wymaga bardzo dużo czasu. Okazuje się, że owszem trochę czasu wymaga, ale nie aż tak dużo :)
Wszystko zależy też od pierogowego farszu, im bardziej skomplikowany, tym więcej czasu nam zajmie. A samo lepienie pierogów (to co wszyscy uważają za najbardziej czasochłonne) okazuje się, że wcale takie nie jest :)
Na pierwszy raz postanowiłam przygotować moje ulubione pierogi z mięsem.
Na 30 pierogów będziecie potrzebować:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
Farsz:
1kg kości wieprzowych (ugotowanych w zupie) lub 300 g ugotowanego (dość tłustego) mięsa wieprzowego w kawałku (karkówka, biodrówka, boczek itp.)
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Najpierw robimy farsz. Ja zrobiłam z wieprzowych kości (przy okazji miałam zupę) a mięsko przynajmniej nie było suche. Tak więc, jeśli robicie z kości, po prostu oddzielacie mięso od kości i przepuszczacie przez drobne sito na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i również przepuszczamy przez maszynkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do farszu. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Ciasto robimy tak: Do miski wsypujemy mąkę i dolewamy ok połowę wcześniej zagotowanej wody. Mieszamy (możemy łyżką, bo będzie gorące). Następnie resztę wody dodajemy stopniowo, cały czas mieszając. Po dodaniu całej wody dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie plastyczne.
Staramy się nie dodawać mąki w czasie wyrabiania, chyba że naprawdę widzimy, że ciasto bardzo się klei. I wcale nie musimy dodawać jajka!
Ciasto wałkujemy na placek ok 2 mm i wycinamy z niego szklanką mniejsze placuszki w kształcie koła. Do środka każdego małego placuszka wkładamy farsz i dokładnie zaklejamy.
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jeszcze ok 1 minuty po wypłynięciu. Jeśli ciasto wyjdzie nam grubsze, wtedy możemy trochę dłużej gotować.
Czas przygotowania: Ok 1h
Stopień trudności: Średnie
Koszt: 6-8 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-miesem.html