Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa sprawdza sie w każdej sytuacji. Świetnie pasuje na niedzielny obiad, a także nadaje się na biesiadowanie w większym rodzinnym gronie.Proponuję Wam mój przepis na pyszną polędwiczkę w
ziołowej marynacie i
białym, lekko kwaskowym sosie.Na obiad dla 4 osób potrzebujecie:2
polędwiczki wieprzowe,200 g
surowego boczku (ja kupuję parzony
boczek w cienkich plasterkach)1
cytryna10 listków
bazylii3
listki laurowełyżeczka
suszonego estragonu5 ząbków
czosnku1 duża
cebulamały kubek
śmietanki2 łyżki
mąkisólPolędwiczkę kroimy na ok 3-4 części w poprzek włókien
mięsa. Wyciskamy
sok z cytryny do naczynia z przykryciem.
Liście laurowe kruszymy,
bazylię i
czosnek drobno siekamy,
cebulę kroimy w krążki, dokładamy
estragon, wszystko mieszamy i wkładamy
polędwiczki. Posypujemy wszystko
solą i zostawiamy na dobę w lodówce.Następnego dnia, na dno naczynia z marynatą dokładamy plasterki
boczku i wkładamy przykryte
polędwiczki do piekarnika na 180 stopni na ok 1h. Po tym czasie dolewamy
śmietankę zmieszaną z
mąką i zostawiamy naczynie w piekarniku na ok 10 minut (aż sos zgęstnieje).Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Czas przygotowania: Marynata 10 minut + doba, Pieczenie 1godzina 10 minut.Koszt przygotowania dla 4 osób z dodatkami: 50 złotychStopień trudności: Łatwe