ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w ziolach. w sam raz na Wielkanocny stół

Polędwiczka wieprzowa w ziolach. w sam raz na Wielkanocny stół

nazwa

Wykonanie

Polędwiczka wieprzowa sprawdza sie w każdej sytuacji. Świetnie pasuje na niedzielny obiad, a także nadaje się na biesiadowanie w większym rodzinnym gronie.
Proponuję Wam mój przepis na pyszną polędwiczkę w ziołowej marynacie i białym, lekko kwaskowym sosie.
Na obiad dla 4 osób potrzebujecie:
2 polędwiczki wieprzowe,
200 g surowego boczku (ja kupuję parzony boczek w cienkich plasterkach)
1 cytryna
10 listków bazylii
3 listki laurowe
łyżeczka suszonego estragonu
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
mały kubek śmietanki
2 łyżki mąki
sól
Polędwiczkę kroimy na ok 3-4 części w poprzek włókien mięsa. Wyciskamy sok z cytryny do naczynia z przykryciem. Liście laurowe kruszymy, bazylię i czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki, dokładamy estragon, wszystko mieszamy i wkładamy polędwiczki. Posypujemy wszystko solą i zostawiamy na dobę w lodówce.
Następnego dnia, na dno naczynia z marynatą dokładamy plasterki boczku i wkładamy przykryte polędwiczki do piekarnika na 180 stopni na ok 1h. Po tym czasie dolewamy śmietankę zmieszaną z mąką i zostawiamy naczynie w piekarniku na ok 10 minut (aż sos zgęstnieje).
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Czas przygotowania: Marynata 10 minut + doba, Pieczenie 1godzina 10 minut.
Koszt przygotowania dla 4 osób z dodatkami: 50 złotych
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/poledwiczka-wieprzowa-w-ziolach-w-sam.html