Wykonanie
Jeśli chcecie zaskoczyć gości oryginalnym daniem, a macie tylko chwilę na przygotowanie, polecam
śmietankową zupę
krewetkową. Polskie składniki w połączeniu z krewetkami? Zaskoczenie murowane.Na ok. 6 porcji potrzebujecie:400 g
krewetek (ja używam mrożonych tygrysich, ale mogą być koktajlowe)1
marchew1
pietruszkaKawałek białej części
poraŁyżeczka
ziół prowansalskichKostka rosołowa z
kurczaka4 ząbki
czosnkuPieprz czarnyMąkaŁyżka
masła ekstra150 ml
mietanki 12%Makaron typu zacierka, 2-3 łyżkiRobimy to tak:
Krewetki tygrysie obieramy z ogonków (jeśli są zamrożone, ja najpierw zalewam je
wodą, chwilę czekam i obieram takie na pół zamrożone), koktajlowe wystarczy wypłukać.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm.
Por kroimy w krążki,
czosnek w plasterki. Pokrojone warzywa , obrane
krewetki i
zioła prowansalskie wrzucamy do
wody z
kostką rosołową (ok. 1 litr) i łyżeczką
masła. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu (warzywa muszą być miękkie). Po tym czasie dodajemy zacierkę i gotujemy jak na opakowaniu (ok. 3 minuty). W kubku mieszamy ok. 2 łyżeczki
mąki ze
śmietanką, tak żeby nie było grudek (w razie problemów
mąkę mieszamy z
wodą, a
śmietankę dajemy osobno) i dolewamy do zupy. Gotujemy tak jeszcze ok. 5 minut i gotowe.

Koszt na 6 porcji: 25 złotych.C zas przygotowania: 40 minutStopień trudności: Łatwe