Wykonanie
1 Grudnia.....Sąsiad obwiesił dziś światełkami cały dom. Zrobiło się nastrojowo:)Za chwilę Mikołajki,a
potem ani się obejrzymy jak wszyscy zasiąsiedziemy do tej jedynej kolacji w roku.Lubię na nią czekać.Bo przecież Grudzeń to miesiąc czekania. Kompletowania podarków, listy zakupów; odkurzania kątów.Każdy chce być gotowy.Ustrojony.W czerwień, srebro, złoto i biel.Dziś sernik ustroiłam czerwienią. Pasuje jak ulał.Robi się zimowo.......Uwielbiam ten czas!Spód:250 g
herbatników maślanych50 g stopionego
masła2 łyżeczki ciemnego
kakaoMasa serowa:200 g
twarogu chudego500 g
ricotty3 duże
jajkaziarenka z jednej
laski wanilii100 g
cukru pudru50 g roztopionego i ostudzonego
masła3-4 łyżki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie)Warstwa żurawinowa:300 g świeżej
żurawiny (można użyć mrożonej)50 g
masła3 czubate łyżki
brązowego cukru
Herbatniki, roztopione i przestudzone
masło oraz
kakao umieść w misie blendera i zmiksuj do uzyskania w miarę drobnych i klejących okruszków. Przygotowaną masą wyklej dno tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ubij spód dłonią. Wstaw blachę do lodówki na około 20-30 minut.
Twaróg zmiel dwukrotnie (lub umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy), dodaj
ricottę oraz
cukier puder i ziarenka
wanilii. Ubijaj do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym
jajku, a następnie roztopiony tłuszcz,
mąkę i
proszek do pieczenia.Masę
serową wylej na wcześniej przygotowany
herbatnikowy spód.
Żurawinę umyj i włóż do rondelka. Dodaj
masło z
cukrem i podgrzewaj wszystko przez około 10 minut, regularnie mieszając, aż
żurawina zacznie się lekko rozpadać, a
cukier się rozpuści- całość powinna
mieć konsystencję w miarę gęstego musu. Zdejmij garnek z palnika i odstaw do przestudzenia.Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Na wierzch masy serowej wyłóż
żurawinę.Na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem.Sernik postaw na środkową półkę i piecz przez około 40-45 minut.Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki i pozwól sernikowi ostygnąć w piekarniku.Jak to sernik, i ten ma to do siebie, że najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce, o ile oczywiście jesteście w stanie tak długo i cierpliwie czekać ;)Smacznego!