Wykonanie
Ciemność mnie otacza.Wciąż budzę się w mroku.Maszeruję do pracy w szarości.Gdy wracam jest albo ponuro, albo już całkiem ciemno.Dzień za biurkiem, więc jakby go nie było.I tak dzień za dniem. Pędzi tydzień jak oszalały.Można się pogubić....Brak światła dziennego wynagradzają gdzieniegdzie porozwieszane już lampki świąteczne- tańczą na wietrze w przydomowych ogródkach.Od razu jakoś bardziej godzę się na tę szarość.Bo przecież tak pięknie, gdy czerń rozświetlają kolory.Gdy szron skrzy się na trawie w blasku reflektorów przejeżdząjących samochodów.Gdy gruby, miękki szal oplata szyję. Podwójnie.Gdy sok z
pomarańczy kapie po palcach.A dom...pachnie ciepłem....
cynamonowym:)(przepis z Pracowni Wypieków)200 ml ciepłego
mleka10 g świeżych
drożdży30 g
cukru pudru1 łyżeczka
soli400 g
mąki pszennej (dałam
chlebową)30 g roztopionego i ostudzonego
masła1
jajko, roztrzepane1,5-2 łyżeczki
cynamonuDodatkwo:2 łyżki stopionego
masła2 łyżki
brązowego cukru
Z
drożdży, 100 ml
mleka i łyżeczki
cukru pudru przygotuj rozczyn: wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.W dużej umieść resztę
mleka,
sól,
mąkę,
jajko,
cynamon,
masło, pozostały
cukier puder oraz rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto (może się nieco lepić, w razie potrzeby dodaj odrobinę
mąki).Ciasto przełóż do nasmarowanej
oliwą miski i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę.Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części i z każdej uformuj
bułkę (możesz w razie potrzeby delikatnie posmarować dłonie
oliwą, aby ciasto do nich nie przywierało).
Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w ok. 4 cm odstępach od siebie (moje nieco się skleiły podczas pieczenia). Każdą
bułkę posmaruj roztopionym
masłem i posyp
brązowym cukrem. Ponownie odstaw je na ok. 20 minut, aby nieco wyrosły. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Bułki piecz przez około 20-25 minut- aż będą złociste.Po wyjęciu z piekarnika przełóż je na kratkę kuchenną, aby przestygły.Najlepsze: jeszcze lekko ciepłe, z
masłem i
miodem.Życzę smacznego!

Bułeczki dodaję do listopadowej listy ''Na zakwasie i na drożdżach"http://zapachchleba.blogspot.co.uk/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html