Wykonanie
Szarość nastała tak nagle w tym roku.Z niemal upalnego lata (jak na brytyjskie warunki) jak kubeł zimnej
wody została nam wylana na głowy szaruga, iście późnojesienna.Brak
pory przejściowej.....Jeden weekend wyznaczył granicę
między sandałami a obuwiem tzw. ''pełnym''.Na szczęście stragany pełne
śliwek, fig i wciąż jeszcze naturalnie zielonych warzyw przypominają, że do zimy wciąz jeszcze daleko.Tymczasem natknęłam się na
porzeczki :DOd razu wiedziałam: będzie ciasto.Tym razem, ze względów czasowych, to M. okazał się dzielnym wykonawcą.Na efekty zapraszam poniżej:) Od siebie dodam tylko, że
maślano-słodki spód i kwaśny smak
porzeczek tworzą parę idealną.Przepis pochodzi z blogu White
Plate .

190 g
mąki pszennej165 g
brązowego cukru160 g drobnych
płatków owsianych3/4 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu150 g
masła, pokrojonego w kostkęWierzch:500 g czarnych
porzeczek, odszypułkowanych i umytych (u mnie ok. 400 g czarnych i czerwonych, z przewagą czerwonych)40 g
brązowego cukrułyżka tartej
skórki cytrynowej1/4 szklanki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki stopionego i wystudzonego
masła
Mąkę,
cukier,
płatki owsiane,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia oraz
cynamon wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone
masło i zagniataj wszystko tak długo, aż powstaną zwarte grudki. Odyp 1 szklankę powstałych grudek (będzie potrzebna na kruszonkę) a pozostałym
ciastem wyklej dno prostokątnej blachy (24 x 30 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C; następnie odstaw na bok, aby przestygł.Przygotuj wierzch krajanki:
cukier,
skórkę cytrynową,
cynamon oraz
makę wymieszaj. Dodaj
sok z cytryny oraz stopione
masło, po czym powstałą masę wymieszaj z
porzeczkami. Rozłóż całość równomiernie na podpieczonym spodzie, następnie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.Krajankę piecz przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w blasze. Gdy wystygnie, pokrój je na porcje.