ßßß Cookit - przepis na Chleb z Sycylii z kaszą manną i sezamem

Chleb z Sycylii z kaszą manną i sezamem

nazwa

Wykonanie

Kto zagląda do mnie od czasu do czasu, ten pewnie zauważył, że moje serce i kubki smakowe zdecydowanie zadomowiły się we włoskich klimatach. Zgłębiając tajemnice wypieków rodem ze słonecznej Italii sięgnęłam po kolejny przepis G. D'acampo z książki '' Italian home baking"".
Chleb ten zaciekawił mnie najpierw kształtem, choć przyznam, że to dodatek sezamu okazał się być finalnym kusicielem.
Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku, ciekawy w swej strukturze.
Chleb ''S''- co symbolizuje jego pochodzenie.
450 g kaszy manny
120 g pszennej mąki chlebowej (dałam razową, w oryginale biała)
2 łyżeczki soli
10 g suszonych drożdży
360 ml letniej wody
1 łyżka oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)
1 łyżka oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
ziarna sezamu do posypania
Blachę do pieczenia oraz wnętrze miski nasmaruj oliwą.
Kaszę mannę, makę, sól oraz drożdże wsyp do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj wodę, oliwę i olej sezamowy i zagnieć ciasto. Przełóż je następnie na lekko obsypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w natłuszczonej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uderz kilka razy, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagniataj je przez pół minuty, po czym uformuj wałek długości ok. 50 cm, który następnie zagnij w kształt litery S.
Przetransportuj uszykowany bochenek na naoliwioną blachę. Wierzch ciasta posmaruj lekko oliwą i nakryj całość folią spożywczą. Ponownie odstaw chleb do wyrastania w ciepłe miejsce na około 35 minut.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Wierzch bochenka posmaruj wodą i posyp sezamem, po czym wstaw chleb do piekarnika na ok. 40 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni.
Studź na kratce kuchennej.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/04/chleb-z-sycylii-z-kasza-manna-i-sezamem.html