Wykonanie
Kto zagląda do mnie od czasu do czasu, ten pewnie zauważył, że moje
serce i
kubki smakowe zdecydowanie zadomowiły się we włoskich klimatach. Zgłębiając tajemnice wypieków
rodem ze
słonecznej Italii sięgnęłam po kolejny przepis G. D'acampo z książki '' Italian
home baking"".
Chleb ten zaciekawił mnie najpierw kształtem, choć przyznam, że to dodatek
sezamu okazał się być finalnym kusicielem.Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku, ciekawy w swej strukturze.
Chleb ''S''- co symbolizuje jego pochodzenie.450 g
kaszy manny120 g
pszennej mąki chlebowej (dałam razową, w oryginale biała)2 łyżeczki
soli10 g
suszonych drożdży360 ml letniej
wody1 łyżka
oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)1 łyżka
oleju sezamowego lub z
orzechów włoskichziarna
sezamu do posypania

Blachę do pieczenia oraz wnętrze miski nasmaruj
oliwą.
Kaszę mannę,
makę,
sól oraz
drożdże wsyp do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj
wodę,
oliwę i
olej sezamowy i zagnieć ciasto. Przełóż je następnie na lekko obsypaną
mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w natłuszczonej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Przełóż ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i uderz kilka
razy, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagniataj je przez pół minuty, po czym uformuj wałek długości ok. 50 cm, który następnie zagnij w kształt litery S.Przetransportuj uszykowany bochenek na naoliwioną blachę. Wierzch ciasta posmaruj lekko
oliwą i nakryj całość folią spożywczą. Ponownie odstaw
chleb do wyrastania w ciepłe miejsce na około 35 minut.Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Wierzch bochenka posmaruj
wodą i posyp
sezamem, po czym wstaw
chleb do piekarnika na ok. 40 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni.Studź na kratce kuchennej.