Wykonanie
Ta zupa gości w mojej rodzinie odkąd pamiętam.Delikatna, lekko słodka....niepozorna.Gotowała ją moja Babcia, mój Tata, teraz gotuję ją ja.Skromna w swej naturze, zaskakująco smaczna.Choć kiedyś za nią nie przepadałam....ale chyba na wszystko w życiu przychodzi właściwy czas;)

Kalafiorowa z grzankamispory
kalafior, podzielony na małe różyczki800 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego600 ml
mleka5 łyżeczek
cukrupieprz i
sólszczypta
gałki muszkatołowejduża
bułka pokrojona w kostkę o
boku 1 cmłyżka
masła2-3 łyżki
oliwyKalafiora zalać
bulionem i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 5-10 minut. Dodać
cukier, dolać
mleko, doprawić
solą, odrobiną
pieprzu i gałką. Gotować jeszcze przez chwilę, uważając by zupa nie wykipiała.Na patelni rozgrzać
oliwę z
masłem, dodać pokrojoną
bułkę. Zmniejszyć lekko ogień i podsmażać na złoty kolor, cały czas mieszając.
Bułka łatwo się przypala!

Zupę podawać gorącą, z grzankami.Smacznego!