ßßß Cookit - przepis na Hummus z kolendrą i cytryną

Hummus z kolendrą i cytryną

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was na kolejną (poprzednią znajdziecie tutaj) odsłonę tego cudownego tworu: hummus z dodatkiem świeżej kolendry i cytryny. Bardzo aromatyczny.
Wspaniały jako pasta do chleba, krakersów, czy też jako dodatek do świeżych warzyw (polecam seler naciowy, paski papryki czy słupki z marchwi). Sposób na zdrową i sycącą przekąskę.
puszka cieciorki (ok. 220 g po odsączeniu)
3 płaskie łyżki pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
garść listków świeżej kolendry
duży ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
ok pół szkalnki wody (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Hummus serwujemy skropiony oliwą z oliwek. Doskonały również do lunchboxa:) Pełnowartościowe, pyszne jedzonko, które syci na długo. Wypróbowałam w pracy i szczerze polecam!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/09/hummus-z-kolendra-i-cytryna.html