Wykonanie
Przepis mam od koleżanki, która z kolei wzięła go z książki kucharskiej z przepisami na dania surowe zwane "raw food". Opowiedziała mi jak bardzo jej smakowały te zawijasy i mniej więcej powiedziała jak zrobić. Ja włączyłam wenę połączyłam ją z tym na co akurat miałam ochotę i wyszło. Wyszło coś smacznego, jednak nie każdemu podchodzi taki smak, dużo
surowych warzyw i to bez
soli. Długo się przeżuwa i być może dlatego jest to danie dość sycące. Mnie osobiście posmakowało, zapewne spróbuje jeszcze z pastą
sojową i z innym zestawem warzyw. Zawijać można również w
sałatę lub inne dające się zawijać warzywa. Warto kombinować, aby poznać różne wariacje, a tym samym smak najlepszy dla nas.

kapusta pekińskapaprykaogórek konserwowycebulacieciorka w puszce
szczypiorek2 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju lnianego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu balsamicznegoOd liści
kapusty pekińskiej musimy odkroić białe twarde części. Następnie zielone części wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, aż zmiękną.
Cieciorkę,
szczypiorek,
czosnek,
olej,
sos sojowy i
ocet blendujemy na gładką masę.
Paprykę,
ogórka i
cebulę drobno kroimy. Kiedy odsączymy już liście
kapusty rozkładamy je na środek dajemy łyżeczkę pasty z
cieciorki i trochę pokrojonych warzyw, a
potem zawijamy, tak aby warzywa nie wypadały. Oczywiście zamiast
papryki i
ogórka możemy użyć dowolnych warzyw, ja akurat miałam w domu takie.