ßßß
A to jej kwiaty z bliska
I owoce
Przepis jest prosty, powiedziałabym że banalny, a wpadłam na zrobienie dżemu wczoraj kiedy wracaliśmy z Niemiec i ujrzałam kilka zakwitniętych krzewów.POTRZEBUJEMY:150 gram płatków dzikiej róży50 gram cukru2 szklanki wodysok z jednej cytrynyObmyte na sitku płatki wrzucam do garna z cukrem i wodą. Kiedy płatki zmniejszą swoją objętość po 10 minutach dodaje sok z cytryny. Zagotowuje wszystko razem około 20 minut. Po tym czasie całość zmiksowałam blenderem, dodałam łyżkę żelfixu i przemieszałam łyżką. Z podanej ilości wyszło 300 gram dżemu, w domu ślicznie pachniało, a ja mam swoje ukochane nadzienie do pączków :) które jutro zrobię. Po za tym róża ta ma wspaniałe właściwości lecznicze, dobrze zawekować sobie kilka słoiczków na zimę i dodawać po łyżce do herbaty lub jeść na chleb. Samo zdrowie :)