Wykonanie
Najpierw kilka faktów o przetworach
owocowych.
Konfitura - produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie
owoców lub części
owoców w
syropie cukrowym lub zagęszczonym soku
winogron .
Marmolada –
przetwór owocowy z przetartych
owoców, które są gotowane z dużą ilością
cukru (powyżej 50% masy składników).
Dżem –
przetwór owocowy sporządzany z całych
owoców lub ich części.
Dżem przygotowuje się gotując
owoce z dowolną ilością
cukru . W zależności od rodzaju
dżemu jak i rodzaju
owoców,
dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej
żelatynę .Powidła -
przetwór owocowy zwykle wykonywany ze
śliwek .Mój przepis na dziką różę to właśnie
dżem bo ograniczyłam ilość
cukru na słoik :)Może nie każdy z Was wie jak wygląda dzika róża wklejam zdjęcie byście nie przeoczyli tego wspaniałego krzewu w ogrodzie.

A to jej kwiaty z bliska

I
owoce
Przepis jest prosty, powiedziałabym że banalny, a wpadłam na zrobienie
dżemu wczoraj kiedy wracaliśmy z Niemiec i ujrzałam kilka zakwitniętych krzewów.POTRZEBUJEMY:150 gram
płatków dzikiej róży50 gram
cukru2 szklanki
wodysok z jednej
cytrynyObmyte na sitku
płatki wrzucam do garna z
cukrem i
wodą. Kiedy
płatki zmniejszą swoją objętość po 10 minutach dodaje
sok z cytryny. Zagotowuje wszystko razem około 20 minut. Po tym czasie całość zmiksowałam blenderem, dodałam łyżkę żelfixu i przemieszałam łyżką. Z podanej ilości wyszło 300 gram
dżemu, w domu ślicznie pachniało, a ja mam swoje ukochane nadzienie do pączków :) które jutro zrobię. Po za tym róża ta ma wspaniałe właściwości lecznicze, dobrze zawekować sobie kilka słoiczków na zimę i dodawać po łyżce do
herbaty lub jeść na
chleb. Samo zdrowie :)
