ßßß
Składniki:-450 gr polędwiczek wieprzowych-500 gr pieczarek-100 ml jogurtu naturalnego-1 cebula czerwona-przyprawa lub marynata do polędwiczek-oliwa-sól-pieprz-naturalna vegetaPrzygotowanie:Na początek obieramy i oczyszczamy pieczarki, ścieramy na tarce.Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błon, a następnie kroimy w ok 2 cm kawałki i delikatnie rozbijamy.
Następnie zajmujemy się marynatą, miałam mało czasu więc użyłam mieszanki do steków i oliwy, zrobiłam z tego gęstą masę.
Smarujemy nasze polędwiczki i odstawiamy na min godzinę, fajnie jeśli mamy więcej czasu i odstawimy je na dłużej do lodówki do "przegryzienia się", będą bardziej wyraziste.
Następnie podsmażamy polędwiczki z obu stron do zrumienienia, ale nie za mocno, bo później będziemy je dusić w sosie.
Zdejmujemy polędwiczki z patelni, nie czyścimy patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilkę podsmażamy.
Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną.
Dolewamy do tego jogurt i mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i naturalną vegetą (jeżeli będzie za gęste, dolewamy odrobinę wody).Następnie dorzucamy do sosu podsmażone polędwiczki i chwilę dusimy. I już możemy serwować nasze polędwiczki, ja podałam z ziemniakami i sałatka z mix sałat i pomidorków cherry.Smacznego:)
