ßßß
Składniki:- 1/2 kg mąki pszennej- 25 g świeżych drożdży- 1 jajko- 50 g masła lub margaryny- 1 szklanka mleka- 1/2 szklanki cukru- szczypta soli- tabliczka posiekanej czekolady- budyń o dowolnym smaku + 0,5 l mleka + 2 łyżki cukru- lukierPrzygotowanie:Drożdże zasypać łyżką cukru, zalać łyżką ciepłego mleka, rozpuścić i odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i masło. Ostudzoną mleczną mieszaninę dodać do mąki. Wlać rozczyn drożdżowy. Ugnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Przygotować budyń z podanych składników. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować budyniem. Posypać kawałkami czekolady. Zwinąć w rulon i pociąć na 3-4 cm kawałki. Pojedyncze bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posmarować lukrem.