Wykonanie
Drożdżowe zawijaski z
budyniem i kawałkami
czekolady. Miękkie, pyszne, dość szybkie w przygotowaniu.

Składniki:- 1/2 kg
mąki pszennej- 25 g świeżych
drożdży- 1
jajko- 50 g
masła lub
margaryny- 1 szklanka
mleka- 1/2 szklanki
cukru- szczypta
soli- tabliczka posiekanej
czekolady-
budyń o dowolnym smaku + 0,5 l
mleka + 2 łyżki
cukru-
lukierPrzygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką
cukru, zalać łyżką ciepłego
mleka, rozpuścić i odstawić na 10-15 minut.
Mąkę przesiać do miski, wbić
jajko, dodać szczyptę
soli.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
cukier i
masło. Ostudzoną
mleczną mieszaninę dodać do
mąki. Wlać rozczyn
drożdżowy. Ugnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Przygotować
budyń z podanych składników. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować
budyniem. Posypać kawałkami
czekolady. Zwinąć w rulon i pociąć na 3-4 cm kawałki. Pojedyncze bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
