Wykonanie
Najbardziej ze wszystkich
mięs w galarecie pamiętam kawałki
mięsa wieprzowego z
marchewką zawekowane w słoikach pod warstwą tłuszczyku. Taką galaretę przygotowywała moja mama i starsza siostra. Bardzo ją lubiłam polaną odrobiną
octu. Jako już dorosła osoba zaczęłam szukać bardziej zdrowych przepisów a tak samo smacznych. Będąc u młodszej siostry na Świętach Wielkanocnych miałam okazję spróbować galarety
z piersi kurczaka z
groszkiem i
marchewką. Na pewno kiedyś ją przygotuję bo bardzo mi smakowała. Teraz jednak
pora na nieco inną galaretę - z udek drobiowych i mieszanki
papryk. Efekt powalający.

Składniki:- 3-4
udka z kurczaka- kawałek:
pora,
selera,
pietruszki-
papryka: czerwona, zielona, żółta w ilości po połowie-
liść laurowy i
ziele angielskie-
sól i
pieprz czarny ziarnisty-
żelatyna spożywczaPrzygotowanie:Udka gotujemy w wywarze warzywnym (bez
papryki) z dodatkiem przypraw zbierając powstałe szumowiny. Miękkie i ostudzone
mięso obieramy ze skóry i kości oraz dzielimy na niewielkie kawałki.
Paprykę kroimy w kostkę. Z
wywaru odcedzamy warzywa (najlepiej przecedzić go przez gazę czy drobniutkie sitko). Do
wywaru (około 1 litr) wrzucamy pokrojoną
paprykę, doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i blanszujemy około 3 minut. Dodajemy
żelatynę w ilości jaką wskazuje przepis na opakowaniu. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny.
Wywar studzimy.Na dno naczynia układamy:- część
wywaru z
papryką- kawałki
mięsa i czynności te powtarzamy aż do zapełnienia naczynia.Czekamy aż całość ostygnie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na drugi dzień można usnąć naczynie, udekorować galaretę. Podawać skropioną
octem lub
sokiem z cytryny.