Wyśmienity żurek. Prosty w wykonaniu, szybki, pełen mięcha. Przygotowywany kilka razy do roku i nie tylko na święta. Z ostrą chrzanowo-musztardową nutą. Żurek ten przygotowuję na gotowych zupach torebkowych, bo zawsze mam mało czasu na jego ugotowanie, ale polecam również przygotowanie na zakwasie na żur.Składniki:- opakowanie zupy żurek- opakowanie zupy barszcz biały- 2 pętka wędzonej kiełbasy (chudej)- 30-40 dkg wędzonego boczku- 4 pętka kiełbasy białej- 6 jajek- łyżka majeranku- 2-3 łyżki chrzanu- łyżka musztardy- sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kiełbasę białą ugotować, jajka ugotować na twardo. Chudą kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Zupy w proszku wymieszać w 1/2 ilości wody i zagotować do zgęstnienia. Białą kiełbasę pokroić w talalarki i dodać do zupy, dodać również podsmażony boczek z kiełbasą. Przyprawić chrzanem, musztardą i przyprawami do smaku. Na koniec dodać pokrojone jajka. Zasypać majerankiem. Podawać z pieczywem - najlepiej pszenną bułką. Przed podaniem można na talerz nałożyć trochę chrzanu, musztardy, zalać zupą i zamieszać. Smacznego.