ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem

Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia.
Składniki:
Ciasto na spód:
3 szklanki krupczatki
150 g margaryny
jajko
cukier waniliowy
łyżeczkę sody
Masa jabłkowa:
kg jabłek (szara reneta: najlepsze)
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
Kruszonka:
szklanka krupczatki
100 g płatków migdałowych
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru
Budyń:
2 budynie
3 łyżki cukru
2 jajka
500 ml mleka
100 g masła
Wykonanie:
Ciasto na spód:
Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć.
Kruszonka:
Migdały zmielić w blenderze.
Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki)
Budyń:
Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka.
Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut,
Smacznego :D
SZARLOTKA INACZEJ:
Źródło:http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2015/01/szarlotka-z-migdaowa-kruszonka-i.html