Wykonanie
U mnie w domu jak szarlotka to tylko z
budyniem, siostra innej nie uwzględnia.

Składniki:Ciasto na spód:3 szklanki krupczatki150 g
margarynyjajkocukier waniliowyłyżeczkę
sodyMasa
jabłkowa:kg
jabłek (szara reneta: najlepsze)2 łyżki
cynamonu4 łyżki
cukruKruszonka:szklanka krupczatki100 g
płatków migdałowych100 g
margaryny1/2 szklanki
cukruBudyń:2 budynie3 łyżki
cukru2
jajka500 ml
mleka100 g
masłaWykonanie:Ciasto na spód:
Mąkę przesiać z
sodą, dać
cukier i
cukier waniliowy. posiekać z
margaryną i dać
jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować
margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko
bułką tartą,
jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód.Masa
jabłkowa:
Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z
cynamonem i
cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć.Kruszonka:
Migdały zmielić w blenderze.Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki)
Budyń:Szklankę
mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i
cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego
mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno.Do budyniu wymiksować
żółtka i
masło. A następnie łyżką wmieszać
białka.
Budyń wyłożyć na
jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut,Smacznego :D

SZARLOTKA INACZEJ: