ßßß Cookit - przepis na Pleśniak II

Pleśniak II

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.
Składniki:
Ciasto jasne:
3 szklanki krupczatki
3 łyżki cukru
op. cukru waniliowego
4 żółtka
łyżka mleka
250 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
1 . 5 szklanki krupczatki
2 łyżki kakao
2 żółtka
125 g masła
łyżka mleka
Pianka:
6 białek
3 łyżki pudru
łyżka soku z cytryny
Dżem:
słoik dżemu wiśniowego
3 łyżki likieru migdałowego
Wykonanie:
Ciasto jasne:
Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa.
Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem.
Ciasto ciemne:
Krupczatkę przesiać dodać kakao i wymieszać. Dać masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.
Pianka:
Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.
Dżem:
Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić.
Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut.
Smacznego :D
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
Źródło:http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2015/01/plesniak-ii.html