Wykonanie
Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.


Składniki:Ciasto jasne:3 szklanki krupczatki3 łyżki
cukruop.
cukru waniliowego4
żółtkałyżka
mleka250 g
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto ciemne:1 . 5 szklanki krupczatki2 łyżki
kakao2
żółtka125 g
masłałyżka
mlekaPianka:6
białek3 łyżki pudrułyżka
soku z cytrynyDżem:słoik
dżemu wiśniowego3 łyżki
likieru migdałowegoWykonanie:Ciasto jasne:Krupczatkę przesiać, dać do niej
cukier, proszek, i pokrojone
masło. Posiekać z
mąką, dać
żółtka i
mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa.Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną
masłem.Ciasto ciemne:Krupczatkę przesiać dodać
kakao i wymieszać. Dać
masło i posiekać z
mąką. Następnie dodać
żółtka i
mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.Pianka:
Białka ubić na sztywno,
potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.
Dżem:Słoik
dżemu do rondelka dać
likier i podgrzać. Delikatne przestudzić.Na spód rozsmarować
dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać
białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: