Wykonanie
Pysznie aromatyczny, mięciutki chlebek, w żółciutkim kolorze dzięki
kurkumie. Polecam :D

Składniki:Zaczyn:ok.20 g
drożdżykubek
wody (letniej)łyżeczka
cukruNa ciasto:3/4 kg
mąki pszennej chlebowej 7502 łyżeczki
soliszczypta
kurkumymała garść
kminkukubek
wody (letniej)2 łyżki
olejuWykonanie:Zaczyn wymieszać dokładnie w misce i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Nakrywając go ściereczką.
Mąkę przesiać. Dać
sól,
kurkumę i
kminek. Zamieszać. Następnie dodać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto.
Doda c tyle
wody, aby ciasto dobrze się zagniatało i nie było twarde. Następnie dodać
olej i zagniatać ciasto dłuższą chwilę. Nasz chlebek odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1.5 do 2 godzin. Nakryć ściereczką. Przed włożeniem
chlebka do piekarnika nasmarować wierz odrobiną
mleka, przy pomocy pędzelka.Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec nasz chlebek 45-50 minut.Smacznego :D